The Belgian Pride - 15 mei 2010 Brussel

28/04/2010 16:01

Belgian Lesbian & Gay Pride vzw

De Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP) verandert haar naam in The Belgian Pride.

De festiviteiten duren dit jaar drie dagen. De feestelijke optocht door de straten van Brussel is gepland op 15 mei.

The Belgian Pride vraagt aandacht voor drie politieke thema's: de Europese Richtlijn inzake Discriminatie, de hiaten in de wetgeving over ouderschap en de hardnekkige genderstereotiepen.

Een persconferentie is gepland op 11 mei 2010 om 11u in het stadhuis van Brussel

"Pride 4 Every 1"

The Belgian Pride 15-05-2010

BRUSSEL- Op 15 mei 2010 organiseert The Belgian Pride voor de vijftiende keer de jaarlijkse Pride in Brussel.

The Belgian Pride slaagt er in, onlangs de tegenstellingen in de Belgische politiek, om een Belgisch evenement op poten te zetten. The Belgian Pride wordt gedragen door de 3 federaties van LGTBQI (Lesbian, Gay, Bisexuals, Trans, Queer, Intersexual) verenigingen in België. Deze 3 federaties, Arc-en-Ciel Wallonie, çavaria voor Vlaanderen en het Regenbooghuis van Brussel werkten een heel jaar samen om dit evenement op poten te zetten.

In die vijftien jaar is er veel veranderd. De wetgeving is in gunstige zin geëvolueerd. Het aantal deelnemers aan de Pride steeg enorm: vorig jaar bezochten 25000 mensen het LGBTQI evenement. De vorige benaming "BLGP" dekt de lading niet meer. De afgelopen jaren zijn er verschillende groepen met hun eigen, specifieke identiteit bijgekomen. Vanaf dit jaar wordt daarom een nieuwe naam gebruikt voor het evenement: "The Belgian Pride". Het thema van The Belgian Pride dit jaar is "Pride 4 Every 1". Voor de eerste keer spreken we ook van een Pride weekend want het duurt maar liefst 3 dagen, 14-15 en 16 mei 2010.

Niet alleen de naam is nieuw. De organisatie van The Belgian Pride bestaat uit een gloednieuwe ploeg enthousiaste mensen, die met veel energie een nieuw, positief elan willen uitdragen. Er zijn contacten gelegd met verschillende organisaties en stichtingen (onder andere Kunstenfestivaldesarts, De Pianofabriek, Merhaba, Beursschouwburg, BoZar, La Demence, Zinneke en vele anderen) om de Pride dit jaar zo breed en aantrekkelijk mogelijk te maken voor een divers publiek.

Iedereen is welkom op The Belgian Pride. Iedereen die gelooft dat je jezelf kan en mag zijn. Jezelf zijn is tenslotte een absolute voorwaarde voor een gelukkig leven.

The Belgian Pride eist-

België wil graag een voorbeeldland zijn wat betreft wetgeving voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders, queers en interseksuelen, maar toch is het noodzakelijk om alert te blijven. Discriminatie, uitsluiting, verbale en fysieke agressie komen helaas nog al te vaak voor. The Belgian Pride vindt dan ook dat het de plicht is van de Belgische regering om alles op alles te zetten om het goede voorbeeld te geven aan de andere landen van de Europese Unie.

The Belgian Pride wil de nieuwe Europese Kaderrichtlijn inzake Discriminatie in de kijker zetten. Die is heel belangrijk, want ze beschermt burgers tegen discriminatie (onder andere op grond van seksuele geaardheid), ook buiten de arbeidssfeer. De nieuwe richtlijn die nu op het spel staat, beschermt tegen discriminatie in het onderwijs, in de toegang tot en het verkrijgen van goederen en diensten en de gezondheidszorg. België koos er al voor om de bestaande richtlijn om te zetten in nationale wetgeving, maar voor veel andere lidstaten geldt dit helemaal niet. Als de Richtlijn er komt, worden de lidstaten verplicht om die om te zetten in nationale wetgeving.

The Belgian Pride vindt dat België, nu het voorzitter wordt van de Europese Unie en er bovendien een Belgische Europese president is, alles op alles moet zetten voor deze richtlijn. Cavaria en Wel Jong Niet Hetero zetten deze eis op feestelijke wijze in de aandacht tijdens de parade op 15 mei in Brussel.

The Belgian Pride zet ook het holebi-ouderschap in de kijker. Er zijn nog heel wat lacunes in de wetgeving die dienen weggewerkt te worden. We vragen aan de komende regering om eindelijk werk te maken van een geslachtsneutraal ouderverlof (nu vaderschapsverlof) , het adoptieverlof voor holebi's, erkenning door de meemoeder in plaats van adoptie en een optimalisering van de adoptieprocedure voor holebi's. Arc-en-Ciel Wallonie brengt dit op gepaste wijze in de aandacht tijdens de parade.

De derde eis draait rond gender. Dit jaar willen we extra aandacht voor Gender. We willen vooral ten strijde trekken tegen de genderstereotypen. Genderstereotypen raken niet enkel aan de relaties tussen man en vrouw maar beperken ook alle mensen van wie de genderidentiteit niet past binnen de bestaande seksistische en binaire gendernormen. Mensen die hun voornaam en sekse wijzigen, zijn door de Belgische wet verplicht om een hormonale therapie en/of een chirurgische ingreep te ondergaan. Ook dit willen we zien veranderen, omdat deze 'eis tot sterilisatie' mensonwaardig is.

Het Regenbooghuis van Brussel voert tijdens de parade op 15 mei een ludieke actie rond deze 3e eis.

Een uitgebreider beschrijving van de drie belangrijkste eisen voor 2010 van The Belgian Pride kan je vinden op de website www.thepride.be.

De deelnemers aan de Pride zullen daarom niet alleen naar Brussel komen om te feesten, maar ook om aan de politici en bestuurders hun betrokkenheid te tonen en hun verlangens te uiten. The Belgian Pride roept iedereen op om deel te nemen en zo te pleiten voor de gelijkheid van ELKE Europeaan, ELKE ouder en ELK gender.

De organisatie hoopt van 14 tot en met 16 mei heel veel mensen te verwelkomen in Brussel, het hart van Europa. Wees trots op wie en wat je bent en laat dat zien. It's your Pride!

Persconferentie:

Op 11 mei 2010 is er een persconferentie in de Maximiliaan zaal van het stadhuis van Brussel. Ze gaat door om 11u.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel