Groen!

Groen! met trots naar Pride

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid), Bruno De Lille (Brussels parlementslid) op 15 mei 2010 in "Diversiteit"

Groen! doet mee aan de Gaypride te Brussel en toont hiermee aan dat de partij de standpunten van de Pride onderschrijft. De voorbije legislatuur heeft Groen! heel wat wetsvoorstellen ingediend om het ouderschap voor holebiâs te normaliseren en adoptie te vereenvoudigen. Holebiâs hebben een even grote kinderwens als heteroâs. Groen! wil dat iedereen gelijke kansen heeft, ook wat de kinderwens betreft.

Een vrouwenkoppel dat kinderen wilt, stuit nog steeds op heel wat praktische obstakels. De meemoeder moet zich aanmelden als iemand die een adoptie wil aanvragen. Zo'n procedure kan een hele tijd aanslepen en plaatst de meemoeder voor heel wat onzekerheid. In de feiten zou dit veel makkelijker kunnen, namelijk door lesbiennekoppels het recht toe te kennen om de kinderen te erkennen zoals bij hetero's gebeurt. Dat zou een eind maken aan de schizofrene situatie waarbij de meemoeder vandaag wacht op een adoptietoelating terwijl ze al dagelijks instaat voor het kind.

Groen! heeft ook een voorstel ingediend dat ouderschapsverlof opentrekt naar partners van het gelijke geslacht. Meyrem Almaci: "Het wetsvoorstel biedt een constructieve oplossing voor een oud zeer. Het heeft als doelstelling om het zogenaamde vaderschapsverlof van 10 dagen, officieel `verlof bij geboorte', onder bepaalde voorwaarden ook toe te kennen aan een partner van hetzelfde geslacht, in praktijk de meemoeders, de lesbische partners van de biologische moeder van het kind."

Omdat Groen! de vragen van de holebi's kracht wil bijzetten, zal de partij actief deelnemen aan de Pride. Samen met Ecolo zal er een groene vloot meerijden. Aan het stuur zal je Brussels staatssecretaris Bruno De Lille vinden, Leuvens gemeenteraadslid Stijn Bex, Antwerps lijsttrekker Meyrem Almaci, lijsttrekker senaat Freya Piryns, parlementslid Mieke Vogels, Tie Roefs en vele enthousiaste leden.

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille: "Holebi's hebben al een hele weg moeten afleggen, hebben al veel Pride's mogen organiseren om te staan waar ze vandaag staan. Toch zijn er nog steeds discriminaties die nog niet zijn weggewerkt. Tot zolang die discriminaties blijven bestaan, zal de Pride naast een groot feest, ook een politiek statement blijven. Daarom ook dat ik hier vandaag ook sta als staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Ik hoop hier ooit te kunnen staan als holebi die gewoon zin heeft in een groot, bont feest."

Contact: Bruno De Lille -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger
Bruno De Lille

Brussels Staatssecretaris voor Mobiliteit, Gelijke Kansen, Openbaar Ambt, Cultuur, Jeugd en Sport