België Europees Kampioen Indoor Bossaball 2010


Finale buurlanden ware thriller

ROGGEL, 20100518 -- België is Europees Kampioen Indoor Bossaball 2010. Afgelopen weekend vond in Roggel (Limburg) het eerste Europese Kampioenschap Indoor Bossaball plaats. Landenteams uit België, Duitsland, Spanje, Slovenië, Oostenrijk en het gastland Nederland streden om de felbegeerde Europese titel. Bossaball is een nieuw balspel dat elementen bevat van voetbal, volleybal en gymnastiek.

Nederland had zich zaterdag al gekwalificeerd voor de winnaarspoule en bereikte zondag de grote finale. Tegenstander daarin werd België.
De eerste set werd een prooi voor het Nederlandse team, met de spelers Douwe Kamsma, Roel Brinkman, Kenneth Verwaal en Jeffrey van Gool. Trampolineman Douwe Kamsma smashte bij 3-1 zijn eerste driepunter binnen op aangeven van passer Roel Brinkman. De Belgen namen vervolgens een kleine voorsprong, maar bij 13-13 was de stand weer gelijk. Nederland nam daarna de leiding om die niet meer af te staan. Pas bij 18-14 kwam de spanning in de wedstrijd terug na nog een driepunter van de tot uitblinker uitgroeiende Belgische middenman Sven Leemans. Het werd zelfs 21-21, maar met 23-21 trok Oranje aan het langste eind en was de eerste set voor de Hollanders.
Hoe anders was de tweede set. Oranjes middenman Douwe Kamsma was ongelukkig in zijn timing en het bereiken van de juiste hoogte, terwijl zijn opponent Sven Leemans smashte dat het een lieve lust was. De Rode Duivels namen brutaal een flinke voorsprong en bouwden die uit tot 14-9. Even was er nog de nodige consternatie na een vermeende netfout bij de Belgen. Afgetekend wonnen onze zuiderburen met 21-15 en was een derde set nodig om een winnaar aan te wijzen.
De `Golden Set' ging tot 7-7 gelijk op, waarna de wissel van speelhelft volgde. Een netfout van Douwe Kamsma luidde een kleine voorsprong in voor België. Sven Leemans sloeg in korte tijd een aantal cruciale ballen tegen het luchtkussen. Even was er nog een sprankje hoop voor Oranje bij 13-13, maar Sven Leemans knalde het eerste matchpoint binnen voor de Belgen. Nederland werkte in een uiterste krachtsinspanning dat punt nog weg en kwam op 14-14. Een allesverwoestende driepunter van Sven Leemans kroonde hem tot `man of the match' en leverde de Belgen de verdiende Europese titel Indoor Bossaball 2010 op.
Setstanden: 23-21, 15-21, 14-17
Nederland: Douwe Kamsma, Roel Brinkman, Kenneth Verwaal en Jeffrey van Gool.
België: Jeroen van Castele, Filip Grossard, Marijn Claes en Sven Leemans (reserve Dries Jeurissen)
De troostfinale om de derde plaats was een prooi voor Spanje. Zij versloegen Oostenrijk met de setstanden: 21-11, 21-17

(door Jan van der Ham)





Ingezonden persbericht