Politie Groningen

Zondag 16 mei 2010

Provincie Groningen, 16-05-2010

Duitser bezorgt hulpverleningsdiensten handen vol werk

DELFZIJL Een 39-jarige man uit het Duitse Ingelheim am Rhein heeft zaterdag voor de nodige consternatie gezorgd in Delfzijl. Een getuige zag een man nabij de Handelskade-Oost enkele honderden meters van de wal in het slik en waarschuwde de hulpdiensten. Die sloegen vervolgens groot alarm om de Duitser te redden.

Twee brandweerlieden wisten met een slikslee bij de Duitser te komen, om eventuele eerste hulp te bieden. Bij aankomst bleek met de Duitser echter weinig aan de hand. Hij was alleen erg vermoeid. De hulp van de KNRM werd ingeroepen om het drietal weer aan de wal te krijgen.

Eenmaal aan de wal werd duidelijk waarom de Duitser zover het slik op was gelopen. Hij was eerder die dag tijdens het surfen zijn surfboard kwijtgeraakt en wilde hem bij laagwater zoeken. Omdat hij de plank niet kon vinden liep hij steeds verder het slik op richting een vaargeul. De politie heeft eenmaal aan wal een pittig gesprek gevoerd met de Duitser.

Politie zoekt getuigen van vernielingen en brandstichting

TEN BOER De politie doet onderzoek naar brandstichting van een caravan en meerdere vernielingen in Ten Boer. De incidenten vonden plaats in de vroege zondagochtend nabij de Rijksstraatweg. Mensen met meer informatie worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

De politie kreeg rond 5.40 uur een melding dat een geparkeerde caravan aan de Rijksweg vlamvatte. Dit was nabij de nieuwe begraafplaats. Een eindje verderop bleek een fietsenstalling te zijn vernield, lag een fiets in de sloot, was geprobeerd verkeersborden te vernielen en had men geprobeerd coniferen in brand te steken.

Getuigen hadden rond het tijdstip een groepje jongeren gezien bij de caravan. Deze jongeren zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de vernielingen en de brand. Ze zouden na hun daden het Ten Boerster bos zijn ingevlucht. Een politiehond werd ingezet om sporen te vinden, maar de jongeren werden niet getraceerd.

Beschonken bestuurder veroorzaakt ongeval

KOLHAM De politie heeft zaterdagavond op de Rengerslaan in Kolham een 25-jarige Pool aangehouden. De man verklaarde de bestuurder te zijn geweest van een auto die eerder een aanrijding had gehad. Na de eenzijdige aanrijding was hij er vandoor gegaan. Hij liet zijn voertuig achter. De politie kreeg een melding van het ongeval en agenten brachten het ongeval in kaart. De Pool, die naar alcohol rook, kwam terug naar de plaats van de aanrijding en verklaarde dat hij de bestuurder was geweest. De man is naar het politiebureau gebracht. Daar bleek dat hij bijna 1,7 promille alcohol in zijn bloed had. Hij is ingesloten voor verhoor.

Pekelder tiener gaat door het lint

VLAGTWEDDE Een 16-jarige jongen uit Oude Pekela is zaterdagnacht door de politie in de cel gezet nadat hij eerder die nacht volledig door het lint ging. De Pekelder kreeg het in een discotheek in Vlagtwedde aan de stok met een 37-jarige medewerker van het horecabedrijf. De verdachte sloeg de medewerker in het gezicht en vernielde een ruit van de toegangsdeur. Toen agenten de tiener over wilden brengen naar het politiebureau werd hij nog agressiever. Op het politiebureau vernielde hij een deur. Ook gooide hij een telefoon van een agent kapot toen hij met een familielid mocht bellen. Halverwege de nacht bleek dat de jongen zijn hand waarschijnlijk had gebroken tijdens zijn agressieve uithalen. Hij is naar de eerste hulp gebracht. De politie gaat hem op een later moment verhoren.

Fietser gewond na oversteken

LEEK Een 48-jarige fietser uit Leek is zaterdagmorgen gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Midwolderweg in zijn woonplaats. De man stak nabij een bushok de weg over waardoor een 47-jarige automobiliste uit Leek de fietser niet kon zien. De vrouw kon het slachtoffer niet meer ontwijken. De fietser is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Vlakbij de plek waar het ongeval gebeurde is een beveiligde fietsoversteekplaats. Daarvan had de fietser geen gebruik gemaakt. De politie heeft een registratie gemaakt.

Ziekenhuisbezoekster valt verpleegkundige aan

GRONINGEN- De politie heeft zaterdagnacht een 28-jarige inwoonster van Groningen aangehouden omdat ze in het UMCG een verpleegkundige had aangevallen. De vrouw was vanwege gezondheidklachten naar het ziekenhuis gegaan en werd bekeken door de 52-jarige medewerker. De Groningse was het niet eens met de mededeling dat ze een huisarts moest benaderen. Ze vernielde de bril van de verpleger en vloog hem vervolgens aan. Beveiligingsmedewerkers hebben de vrouw weggehaald en overgeleverd aan de politie. De verdachte is ingesloten in het cellencomplex. De verpleegkundige doet aangifte.

Verdachten winkelinbraak aangehouden

STADSKANAAL De politie heeft zondagmorgen in Stadskanaal twee mannen aangehouden die worden verdacht van een winkelinbraak eerder die nacht in de Oosterstraat. De politie kreeg een melding van de inbraak en nam polshoogte. Bij het aanrijden reed net een auto weg. Deze auto werd even later teruggevonden in de Industriestraat. In het voertuig lagen diverse computeronderdelen die uit de winkel kwamen. In de omgeving van de auto werden de verdachten aangehouden. Ze hadden zich verstopt. De 29-jarige man uit Stadskanaal en een 28-jarige man waarvan de woonplaats niet bekend is, zijn ingesloten voor verhoor. De politie doet verder onderzoek.

Politie ontmantelt hennepkwekerij

HOOGEZAND De politie heeft zaterdagavond in Hoogezand een hennepkwekerij ontmanteld. De kwekerij werd ontdekt in een woning aan de Hoofdstraat. In de woning vonden agenten 250 planten. Deze hennepplanten en de kweekbenodigdheden zijn vernietigd. De politie heeft vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Tankstation overvallen

DELFZIJL Een onbekende man heeft zaterdagavond een overval gepleegd op een tankstation aan de Fivellaan in Delfzijl. De verdachte kwam rond 20.00 uur binnen en bedreigde de pompmedewerkster met een scherp voorwerp. Nadat hij een geldbedrag buit had gemaakt verliet hij lopend het tankstation. De overvaller verdween in de richting van de N360. Op het moment van de overval waren buiten nog enkele klanten aan het tanken. Van deze klanten en van de medewerkerster zijn verklaringen afgenomen. De politie doet onderzoek.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde zaterdag op diverse plaatsen op snelheid.

* Veendam, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 2254, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 122 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Stadskanaal, N366: aantal geregistreerde voertuigen: 1436, aantal overtredingen: 23, hoogst gemeten snelheid: 129 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 803, aantal overtredingen: 50, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

* Zoutkamp, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 340, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.