Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Met elkaar kennis maken via tentoonstelling Nieuwe Buren

Nieuwe Buren is een verslag in foto en film van een poging om thuis te raken in een nieuwe buurt, Crooswijk. Beeldend kunsternaar Erika Blikman laat zien hoe zij als nieuwe inwoner van Crooswijk contacten legde met haar nieuwe buren en via een aantal initiatieven probeerde processen op gang te brengen die zorgen voor een goede manier van samenleven in de buurt.

Erika Blikman betrekt een nieuw huis, een pand aan de Spiegelnisserkade waarvoor een hele rij oude huizen gesloopt is. Ofwel: stedelijke vernieuwing; een oude wijk wordt gerevitaliseerd met nieuwe woningen en nieuwe mensen, wat voor een andere sfeer moet zorgen en de kansen voor de wijk vergroten. Maar nadat Erika uit nieuwsgierigheid de interieuren van haar nieuwe buren heeft gefotografeerd merkt ze tijdens een buurtcursus handenarbeid dat de De rij panden aan de Spiegelnisserkade, van
oude bewoners en ex-bewoners de waaruit beeldend kunstenaar Erika Blikman haar buurt wel erg veranderd vinden. Er projectNieuwe BurenCrooswijk verandert is
zijn volgens hen wel heel veel gestart. nieuwe buren, Crooswijk bestaat
niet meer.

Vervolgens doet Erika mee aan 'mixen in Crooswijk' van Welkom in Rotterdam. Een oude en nieuwe bewoner fotograferen samen de mooiste en lelijkste plekken van de wijk, wat resulteert in de expositie 'Door de ogen van de ander' in buurtcentrum De Tamboer. Ook het uitlaten van de hond blijkt een manier om kennis te maken en een praatje aan te knopen. Erika Blikman legt het vast onder de noemer 'ik bijt niet'.

Steun vanuit deelgemeente
De manier waarop Erika via het project Nieuwe Buren contact legt met/tussen de bewoners, is heel concreet en leidt er toe dat bewoners in Crooswijk met elkaar kennis maken. Door samen dingen te ondernemen, zoals het in koppels fotograferen van de mooiste en lelijkste plekken van de wijk, gaan oude en nieuwe bewoners elkaar met andere ogen bekijken. Hiermee verandert de beeldvorming over elkaar en dat draagt bij tot een betere sfeer in de buurt. De deelgemeente ondersteunt dit project dan ook financieel vanuit WWI (Afkorting Wonen, Werk en Integratie)-perspectief.

Tentoonstelling
Nieuwe burenCrooswijk verandert laat letterlijk zien hoe een buurt langzaam verandert en een eigen vertrouwde sfeer krijgt. Bij de opening van de tentoonstelling op donderdag 20 mei van 16.00-18.00 uur wordt ook het rijk geĂŻllustreerde boek Nieuwe Buren gepresenteerd. De fototentoonstelling is te zien van 21 mei t/m 20 juni 2010 in het Historisch Museum Rotterdam in Het Schielandshuis aan de Korte Hoogstraat 31.

Een van de interieuren die Erika Blikman heeft gefotografeerd.