Imtech NV

Imtech gaat twee duurzame energiecentrales in Limburg (Nederland) ter waarde van 140 miljoen euro realiseren

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het door de Nederlandse Provincie Limburg is geselecteerd als enige verantwoordelijke partij voor realisatie van twee duurzame energiecentrales op zowel de locatie 'Klavertje 4 / Greenport' in Venlo als op de locatie 'Belvedère' in Maastricht. Samen vormen deze de Duurzame Energiecentrale Limburg (DECL). Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg hebben besloten hiervoor aan Imtech een voorlopige gunning te verstrekken. De Provincie Limburg schat de totale investeringskosten op 140 miljoen. De centrales wekken duurzame elektriciteit op gelijk aan de behoefte van 65.000 Limburgse huishoudens. Hiermee zet de Provincie Limburg een belangrijke megastap in de realisatie van haar duurzaamheiddoelstellingen.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Dit is echt een geweldig signaal van vertrouwen dat de Provincie Limburg aan Imtech geeft. Het vormt voor ons wederom het bewijs dat we in staat zijn niet alleen technologisch duurzame energietechnologie op basis van zon, wind en water tot een hightech totaaloplossing te combineren, maar dit ook efficiënt op economisch voordelige wijze te kunnen doen. Technologie, duurzaamheid en economische haalbaarheid gaan bij het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen hand in hand. De kracht van Imtech is dat het energietechnologie in alle technische oplossingen inbrengt en combineert tot een economisch rendabele totaaloplossing, die duurzaam is.'

Totale energie-oplossing op basis van zon, wind en water

De duurzame energiecentrales bestaan uit een unieke combinatie van hightech energieoplossingen op basis van zon, wind en water. Het gaat om de combinatie van: warmtekrachtkoppeling (gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit - kracht - met een hoog rendement, deze technologie is volledig CO2- en Nox-neutraal), zonne-energie, energie uit water (waterkrachtcentrale), biomassa en vergisting. Imtech neemt niet alleen de volledige realisatie voor haar rekening, maar ook het technisch onderhoud. De opdracht voor alleen de realisatiefase bedraagt circa 140 miljoen euro. Tevens wordt Imtech verantwoordelijk voor de meerjarige energielevering, de opdracht hiervoor moet nog nader worden uitgewerkt maar zal naar verwachting tientallen miljoenen euro's bedragen.

Limburg duurzaam in 2020

De Provincie Limburg streeft het ambitieuze doel na dat in Limburg in 2020 20% duurzame energie wordt opgewekt, 20% energiebesparing tot stand is gebracht en 20% minder CO2 wordt uitgestoten. De realisatie van de twee centrales dragen in belangrijke mate bij aan de realisatie van deze doelstellingen. Met de bouw van de twee duurzame energiecentrales onderscheidt de Provincie Limburg zich in Nederland, omdat nu op grootschalige wijze duurzame elektriciteit wordt opgewekt door middel van een mix van minimaal drie duurzame energiebronnen per locatie.

Imtech economisch meest voordelige aanbieding

De Provincie Limburg heeft Imtech op basis van een Europese aanbestedingsprocedure gekozen. Uit de zes offertes die op 7 april 2010 zijn ingezonden, heeft Imtech de economisch meest voordelige inschrijving gedaan voor de locatie 'Klavertje 4 / Greenport' in Venlo. De Provincie heeft er voor gekozen ook de tweede duurzame energiecentrale op de locatie 'Belvedère' in Maastricht voorlopig te gunnen, omdat zo in één keer een megastap kan worden gemaakt in het bereiken van de duurzaamheiddoelstellingen van de provincie.

Energie: core business van Imtech

In Europa neemt Imtech een steeds sterkere positie in als technologiepartner op de groeiende energiemarkt. Momenteel is Imtech betrokken bij meer dan honderd lopende grotere en kleinere energieprojecten. Specifieke Nederlandse voorbeelden zijn: realisatie van een energiecentrale in de Eemshaven, een duurzame warmtekrachtcentrale voor het Academische Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en een biomassacentrale in Eindhoven. Onlangs kondigde Imtech ook aan dat het door de luchthaven Schiphol als technologiepartner is gekozen voor een ambitieuze verduurzaming van de luchthaven.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie

Media:

Analisten & beleggers:

Pieter Koenders
Manager Corporate Communications
T: +31 655 74 65 85
E: pieter.koenders@imtech.eu www.imtech.eu

Jeroen Leenaers
Manager Investor Relations
T: +31 182 54 35 04
E: jeroen.leenaers@imtech.eu www.imtech.eu

Profiel Imtech

Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Met circa 23.000 medewerkers realiseert Imtech opbrengsten van ruim 4,3 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten buildings, industry en infra/traffic in de Benelux, Duitsland, Oost-Europa, Nordic, de UK, Ierland en Spanje en in de mondiale maritieme markt. In totaal bedient Imtech 20.000 klanten. Imtech biedt toegevoegde waarde in de vorm van integrale en multidisciplinaire totaaloplossingen die leiden tot betere bedrijfsprocessen en meer rendement voor opdrachtgevers én van de klanten die zij op hun beurt bedienen. Imtech biedt ook oplossingen die bijdragen aan een duurzame samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu, water en mobiliteit. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext, waar Imtech is opgenomen in de Midkap Index. Het aandeel Imtech is tevens opgenomen in de Dow Jones STOXX 600 index.

pdf-versie persbericht


----------