Rode Kruis Vlaanderen

Jaarverslag ICRC : Conflicten vereisen langdurige en flexibele humanitaire respons

Humanitaire respons op hedendaagse gewapende conflicten, die meestal van lange duur zijn en vaak ook geen duidelijk einde of oplossing kennen, moet beter tegemoetkomen aan de complexe noden van de mensen die erbij betrokken zijn. Dit is te lezen in het jaarverslag van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) van 2009 dat woensdag werd voorgesteld.

"De gevolgen van langdurige conflicten gaan veel verder dan wat we vaak zien in de krantenkoppen," zei Jakob Kellenberger, de voorzitter van het ICRC, na analyse van de activiteiten in 80 landen. "Het zijn de kogels en het bloedvergieten die de aandacht van de mensen trekken, maar de problemen houden niet op wanneer de publieke aandacht verschuift, net zomin als ons werk als humanitaire hulpverleners." Er is nood aan een duurzame, flexibele en veelzijdige humanitaire respons.

Duur conflicten en noden slachtoffers
Het jaarverslag wijst erop dat de slachtoffers van veel hedendaagse gewapende conflicten steeds weerkerende behoeften hebben op korte termijn, zoals veiligheid, voedsel, water, onderdak en medische hulp, maar dat zij ook geconfronteerd zijn met chronische uitdagingen, zoals armoede, ondervoeding en een gebrek aan onderwijs, werk of gezondheidszorg.

"Dit rapport biedt slechts een momentopname van decennialang leed van mensen in plaatsen zoals Afghanistan, Irak, Israël en de bezette gebieden, Somalië, Soedan, Colombia en de Filippijnen," aldus de ICRC-voorzitter. "Wie terugkijkt naar onze jaarverslagen van 10, 20 of zelfs 30 jaar geleden, ziet dat veel van deze gebieden al verwikkeld waren in of op de rand van de gevechten waren. Wat mij het meest zorgen baart is het verwoestende, cumulatieve effect van deze bijzonder verderfelijke reeks conflicten op hele generaties."

Volgens Kellenberger is het ICRC door zijn inzet op lange termijn en door het onderhouden van een permanente aanwezigheid in staat om zowel de acute als de aanhoudende behoeften van mensen in conflictlanden de situatie te begrijpen en er op in te spelen. Hij voegde eraan toe dat het feit dat oorlogen en opstanden steeds vaker eindeloos lijken, waardoor humanitaire organisaties âbereid moeten zijn om een brede waaier van bijstand te verstrekken over een langere periode.â

Jaaroverzicht ICRC in 2009
In het kader van zijn reactie op de bevindingen van 2009 versterkte het ICRC zijn samenwerking met de nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen op het veld die zijn geworteld in de lokale gemeenschappen. Hierdoor staan ze dichter bij de mensen in nood en vooral ook bij de personen die wonen in moeilijk bereikbare gebieden.

In totaal besteedde het ICRC 1,06 miljard Zwitserse frank* in 2009, een kleine daling ten opzichte van de recorduitgave van 2008 van bijna 1,1 miljard Zwitserse frank. Irak, Soedan, Pakistan en Afghanistan behoorden vorig jaar tot de belangrijkste activiteiten van de organisatie en maken bijna een derde uit van de totale uitgaven van het ICRC.

Kellenberger zei dat het langdurige karakter van hedendaagse gewapende conflicten en de toenemende kwetsbaarheid van de burgerbevolking zich vertalen in de omvang van de uitgaven van het ICRC.

Oproep aan regeringen: verdubbel inspanning
Bij de presentatie van het jaarverslag in Genève, riep Kellenberger de regeringen op om hun inspanningen te verdubbelen om de humanitaire impact van gewapende conflicten en andere vormen van geweld op burgers zoveel mogelijk te beperken. Daarbij voegde hij eraan toe dat er meer druk moest worden uitgeoefend op de strijdende partijen om ervoor te zorgen dat het internationaal humanitair recht wordt nageleefd. "Naast de bombardementen en aanvallen, worden mensen decennialang geconfronteerd met gedwongen verplaatsingen en bewegingsbeperkingen, weinig of geen gezondheidszorg, vernedering, werkloosheid, wanhoop, scheiding van familieleden, een groeiende afhankelijkheid van steun en de concurrentie om steeds schaarsere middelen," aldus Kellenberger. "Ik vraag me af hoe Afghanistan en Somalië er vandaag zou uitzien -hoe hun economieën en samenlevingen zich zouden hebben ontwikkeld, hoe veel meer kinderen naar school zouden gaan- wanneer er vrede en vooruitgang zou zijn geweest in plaats van het bloedvergieten en de verwoesting van al die jaren."

Mechelen, 19 april 21010

(c) 2010 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20