KRO

Een portret van Jan Smit bij KRO Profiel

Uitzenddatum: 25/05/2010

Het verbond tussen Jan(tje) en Jaap

Gerard Baars, programmaleider van de Tros zegt het beeldend: "Wie talent heeft moet niet meedoen aan Idols, maar in Volendam gaan wonen en zorgen dat hij opvalt bij Jaap Buijs." In KRO Profiel schetst Fons de Poel het leven en de carrière van Jan Smit, het gewezen Volendamse kindsterretje dat onder de vleugels van manager Jaap Buijs uitgroeide tot tieneridool en fenomeen.

Jantje, nachtegaaltje van het Volendams kinderkoor, droomde er als jochie van om te worden als Jan Keizer, zanger van BZN. Het was ook Keizer die het jongetje ontdekte en de eerste hit voor hem schreef, een liedje over zijn oma dat uit het niets een nummer één hit werd; het begin van een miraculeuze opmars.

In Profiel beschrijven amusementsjournalist Albert Verlinde, Tros-programmaleider Gerard Baars, Gerda Smit (zijn moeder) en Jan Keizer het ongewone leven van het kindsterretje, dat met tenminste 300 optredens per jaar behalve Nederland ook het Duitstalige gebied veroverde. Gaandeweg zou het zangertje zich met nieuw repertoire ontwikkelen tot tieneridool, daarbij stevig geholpen door de succesvolle realitysoaps die de Tros wijdde aan het verschijnsel.

In KRO Profiel wordt de onmetelijke invloed van manager Jaap Buijs duidelijk, de man die eerder The Cats en George Baker had bijgestaan.

"Buijs heeft zich als een tweede vader over Jan ontfermd", schets Albert Verlinde. "Met enorm gevoel voor marketing is hij verantwoordelijk voor de exploitatie van de zanger". Opvallend in de relatie tussen Jan Smit en Jaap Buijs is, dat zij nooit met contracten hebben gewerkt. Het imperium rond Jan Smit is gebouwd op vertrouwen, "een unieke manier van werken die bij Jaap hoort: een man een man, een woord een woord", zegt Gerard Baars.

Met talrijke hits, exportprijzen, kijkcijfersuccessen en muzikale onderscheidingen zegt Jan Smit "nu eigenlijk wel klaar te zijn", althans in muzikaal opzicht. "Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken". De Volendamse zanger is 23 jaar en al 12 jaar een beroemdheid in eigen land.

KRO Profiel, dinsdag 25 mei om 20:30 op Nederland 3.