Gemeente Haaksbergen


Wijk voor alle leeftijden
10-05-2010 Wijk voor alle leeftijden
Eind mei en begin juni organiseert de gemeente Haaksbergen de bijeenkomst `Wijk voor alle leeftijden'. De bijeenkomst is bedoeld ter introductie van de woonservicezones voor bewoners van De Hoeve, De Veldmaat, het centrum en Buurse. Tijdens deze avond wordt het begrip ´woonservicezone´ uitgelegd en is er aandacht voor de ideeën van bewoners. De bijeenkomsten staan gepland op 25 mei in De Hoeve, op 1 juni in De Veldmaat, op 8 juni in het centrum en op 10 juni in Buurse.

Op dit moment werkt de gemeente Haaksbergen aan vier woonservicezones in de genoemde deelgebieden van de gemeente. Om de wonservicezones verder te kunnen ontwikkelen heeft de gemeente de inbreng van inwoners nodig. Wat hebben bewoners nodig om in de wijk comfortabel oud te kunnen worden? Waarmee heeft iemand met een fysieke beperking in zijn wijk problemen? Wat kan er beter georganiseerd worden? Wat weerhoudt bewoners ervan nog tien jaar langer in hun eigen wijk te wonen? Zijn het aanpassingen in de woning? Is het de aanspraak van buren die men mist? Is het medische zorg? Of is het bijhouden van het tuintje een reden om eerder weg te gaan? Stuk voor stuk vragen die tijdens de bijeenkomsten `Wijk voor alle leeftijden' aan bewoners worden voorgelegd. De gemeente Haaksbergen neemt de ideeën vervolgens mee in het plan van aanpak voor deze vier woonservicezones.

Een woonservicezone is een wijk of gebied waar iedereen, jong en oud, of met een verstandelijke, fysieke of psychische beperking, `zo gewoon mogelijk' kan blijven wonen en leven. Het doel hiervan is om mensen langer, maar ook comfortabeler in hun eigen wijk te laten wonen. Om een wijk te ontwikkelen tot een woonservicezone werken twaalf organisaties samen om de mogelijkheden te onderzoeken zaken anders en slimmer te organiseren. Bijvoorbeeld door goede samenwerking in de zorg, met het opzetten van een klein wijkteam met `bekende gezichten'. Of door het inzetten van domotica (nieuwe technologie), met bijvoorbeeld een huisalarm dat het wijkteam alarmeert als een bewoner valt.

In GemeenteNieuws (week 20) volgende week meer informatie over de bijeenkomsten, de locaties en tijdstippen.