Gemeente Haaksbergen


Jaarrekening positief
12-05-2010 Jaarrekening positief
De gemeenteraad behandelt op 25 mei in de gecombineerde commissievergadering de jaarrekening over het jaar 2009. De Jaarrekening 2009 sluit met een mooi positief resultaat van 367.018 euro, ondanks enkele financiële tegenvallers. Net als voorgaande jaren, ligt er ook nu weer een positieve verklaring van de accountant. Dat betekent dat het college en de ambtelijke organisatie het in 2009 goed hebben gedaan met de verantwoording van de gemeentelijke financiën.

De financiële tegenvallers in de jaarrekening zijn vooral te vinden op het gebied van onderwijs, sociale werkvoorziening en woningbouw. De kosten voor de verzelfstandiging van het onderwijs vallen namelijk hoger uit en er zijn financiële problemen bij de sociale werkvoorziening Hameland. Ook de woningbouw is een zorgenkindje. Als gevolg van de economische crisis worden er nu eenmaal minder woningen gebouwd, waardoor ook de gemeente inkomsten misloopt. Ondanks deze financiële tegenvallers staat er in de Jaarrekening 2009 een positief getal onder de streep. Dat is vooral te danken aan de verkoop van de aandelen die de gemeente Haaksbergen had in het Nederlandse nutsbedrijf Essent.

De jaarrekening is meer dan een cijfermatig verhaal alleen. Er wordt in de jaarrekening ook stil gestaan bij een aantal zaken dat in 2009 is gerealiseerd of waarbij flinke vooruitgang is geboekt. Zo is vorig jaar een begin gemaakt met het Marktpromenadeplan door de herinrichting van het marktplein rond de Pancratius-kerk. Ook op toeristisch gebied zijn er flinke stappen gemaakt. Een groot aantal particuliere initiatieven op dat vlak wordt inmiddels door de gemeente ondersteund.

De gemeentelijke digitale dienstverlening is in 2009 verder vormgegeven en de gemeentelijke website is sterk gestegen op de landelijke ranglijst.

Lees hier de jaarrekening 2009 (pdf | 6,0 MB)