Gemeente Hilversum

Start herinrichting Lorentzweg tussen Jan van der Heijdenstraat en Kleine Drift

publicatiedatum: maandag 17 mei 2010

Op de dag na Pinksteren, op dinsdag 25 mei a.s., begint de herinrichting van het gedeelte van de Lorentzweg tussen de Jan van der Heijdenstraat en de Kleine Drift. In de negen weken tot aan de start van de bouwvakantie op vrijdag 23 juli krijgt het wegvak een (vrijwel) volledig nieuw aanzien.

Het kruisingsvlak Lorentzweg/Kleine Drift bij de Professor Kochstraat krijgt in het najaar zijn nieuwe inrichting en de kruising met de Jan van der Heijdenstraat wordt meegenomen als de Jan van der Heijdenstraat in een van de komende jaren op de schop gaat.

De werkzaamheden
De Lorentzweg wordt ingericht als een 30-km-straat met tussen de Jan van der Heijdenstraat en de Ampèrestraat twee drempels, een plateau op de kruising met de zijtak Kleine Drift en nog een drempel tussen die zijtak en de grote kruising met de Kleine Drift. De vrijliggende fietspaden worden verwijderd en vervangen door in klinkers uitgevoerde parkeervakken, gedeeltelijk tussen de bomen. Die parkeervakken zijn straks bereikbaar over een schuine stoepband. De stoepen worden bestraat met nieuwe tegels, behalve langs het Regev-terrein. Daar worden de nieuwe tegels pas aangebracht als het bouwplan is voltooid. De rijbaan krijgt een nieuwe toplaag asfalt.

Vier nieuwe bomen
De bomen langs de Lorentzweg krijgen nieuwe boomspiegels. Zo heten de vakken rond de bomen. Op vier plekken worden plantgaten voorbereid waar in het plantseizoen nieuwe bomen worden aangeplant. Dat gebeurt ter hoogte van de huisnummers 33, 46, 73 en 107/109.

Fasering
De herinrichting wordt in twee fasen uitgevoerd. Daarbij geldt de bereikbaarheid van de Lidl als uitgangspunt. In de eerste vier weken wordt gewerkt tussen de Jan van der Heijdenstraat en de inrit van de Lidl. Die is dan alleen vanaf de centrumkant bereikbaar. Daarna wordt gewerkt vanaf de inrit Lidl tot aan de grote kruising Kleine Drift en is de Lidl bereikbaar vanaf de kant van de Jan van der Heijdenstraat. Bereikbaar over de onderlagen asfalt, want de oude toplaag wordt al meteen op de eerste werkdag over de hele lengte weggefreesd.

Nieuw asfalt
De nieuwe toplaag asfalt wordt in twee delen aangebracht. IJs en wederdienende wordt op maandag 14 juni de nieuwe toplaag asfalt gedraaid tussen de Jan van der Heijdenstraat en de zijtak Kleine Drift. In de rest van die week worden de twee drempels op het gedeelte tussen de Jan van der Heijdenstraat en de Ampèrestraat gemaakt. Op maandag 21 juni gaat dan de tweede fase in: het werk tussen de Lidl en de grote kruising Kleine Drift. Dat deel van de Lorentzweg krijgt zijn toplaag asfalt in de week van 12 juli. Daarna is er tot de openstelling op 23 juli nog een week voor de resterende werkzaamheden.

Bereikbaarheid woningen
In elke fase wordt het gedeelte waar gewerkt wordt afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. De bewoners kunnen hun woning dan ook alleen te voet of per fiets bereiken. Auto's dienen elders te worden geparkeerd. Als aan de stoepen wordt gewerkt, blijven de woningen bereikbaar over loopschotten.

Omleidingen
Tijdens de herinrichting van de Lorentzweg worden een paar kleine omleidingen ingesteld. Van de kruising Jan van der Heijdenstraat/Lorentzweg wordt gemotoriseerd verkeer richting centrum naar de Minckelersstraat omgeleid. En aan het begin van de Kleine Drift wordt gemotoriseerd verkeer bij de in-/uitgang van de spoortunnel rechtsaf over de Zuiderweg naar de Professor Kochstraat en de Minckelersstraat geleid.

Tijdelijk tweerichtingsverkeer op zijtak Kleine Drift Met het oog op de bereikbaarheid wordt op de zijtak van de Kleine Drift, dus tussen de Lorentzweg en de Minckelersstraat, tijdelijk verkeer in twee richtingen toegestaan. Om dat mogelijk te maken wordt de `fietsgeleider' bij de aantakking op de Lorentzweg voor de duur van de werkzaamheden verwijderd.

Ophalen huisvuil
Als het voor de GAD te lastig wordt om tot voor uw deur te komen, zorgt de aannemer ervoor dat de vuilnisbakken naar een afgesproken plek worden gebracht en na lediging ook weer worden teruggeplaatst. Wij vragen u ervoor te zorgen dat de bakken op de betreffende dag om uiterlijk 7.30 uur voor uw huis staan. En de aannemer kan ze alleen ook weer terugzetten als de bak is voorzien van een huisnummer.

Overlast
De herinrichting van wegen gaat onvermijdelijk gepaard met overlast. De gemeente vraagt u om begrip en om medewerking.

Informatie
Met vragen over de uitvoering kunt u terecht bij de gemeentelijke opzichter bij de werkzaamheden, de heer Peter Vlug, telefonisch bereikbaar via (035) 629 2657 of bij de coördinator uitvoering van de gemeente, de heer Ernst Reumer, tel.: (035) 629 2552.