Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 20 mei 2010

Lodewijk Asscher slaat eerste paal voor herontwikkeling Roeterseiland UvA

Gepubliceerd op 20 mei 2010
Artist impression Roeterseiland. Beeld: AHMM
Artist impression Roeterseiland. Beeld: AHMM

De Universiteit van Amsterdam is begonnen met de herontwikkeling van het Roeterseiland. Op dinsdag 25 mei om 17.00 uur wordt de symbolische eerste paal geslagen voor het hele bouwproject op het Roeterseiland. De UvA bouwt hier de komende jaren voor ruim 15.000 studenten en medewerkers een open stadscampus. Op de nieuwe campus worden alle studierichtingen op het gebied van recht, economie en maatschappij- en gedragswetenschappen van de UvA samengebracht. Ook komen er winkels, horeca en cultuurvoorzieningen.

De feestelijke bijeenkomst vindt plaats buiten op de Nieuwe Achtergracht. Er zijn korte voordrachten door waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de UvA Paul Doop, en voorzitter van de ASVA Studentenunie Dave van der Pol. Alle aanwezigen, onder wie een cortège van hoogleraren in toga, slaan gezamenlijk de symbolische eerste paal.

Opener en beter toegankelijk

De bestaande gebouwen rondom de Nieuwe Achtergracht worden zowel van binnen als van buiten grondig gerenoveerd. Ook de ruimte tussen de gebouwen wordt aangepakt. Het Roeterseiland wordt opener, aantrekkelijker en beter toegankelijk. Een belangrijke in het oog springende verandering is het verwijderen van de onderste verdiepingen van het gebouw over de Nieuwe Achtergracht. Hierdoor ontstaat een doorkijk naar de Plantage Muidergracht. Een nieuwe brug over het water verbindt de hoofdingangen van de gebouwen aan de Nieuwe Achtergracht. Er komt een passage naar de Sarphatistraat en op de begane grond komen horeca, winkels, sport- en cultuurvoorzieningen. In het gebouw van de voormalige Diamantslijperij op de Nieuwe Achtergracht komt de stichting CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA en de HvA. De ruimte tussen de gebouwen wordt opnieuw ingericht, en er komt een grote ondergrondse fietsenstalling en een parkeergarage. Naar verwachting is de herontwikkeling van het Roeterseiland rond 2016 gereed.

Meerjaren huisvesting

De herontwikkeling van het Roeterseiland is onderdeel van het Meerjaren Huisvestingsplan van de UvA. Op dit moment is de universiteit verspreid over een groot aantal locaties in de stad. In de komende jaren wordt de UvA geconcentreerd rond vier locaties in de stad. Kern van de aanpak is de concentratie op vier open stadscampussen in Amsterdam, waarop onderwijs, onderzoek, wonen en recreëren van studenten zoveel mogelijk wordt gecombineerd: Binnengasthuisterrein (Binnenstad-Centrum), Roeterseiland (Binnenstad-Oost), Science Park (Watergraafsmeer) en AMC (Amsterdam Zuidoost).

Tijd en locatie

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 25 mei en begint om 17.00 uur. De ontvangst is vanaf 16.30 uur in de grote hal E, Roetersstraat 11, Amsterdam.

Verwijzingen

www.uva.nl/eerstepaal
www.uva.nl/huisvesting