Vrije Universiteit Amsterdam

Het modelleren van mensbewustzijn voor ambient agents


* Startdatum: 25-05-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Modelling Human-Awareness in Ambient Agents: A Human Mindreading Perspective


* Spreker: Z.A. Memon


* Promotor: prof.dr. J. Treur


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Zulfiqar Ali Memon levert een bijdrage op het gebied van modelleren en simulatie door ambient agent modellen te ontwerpen waarin Theory of Mind (gedachten lezen) concepten geïntegreerd zijn, om deze modellen meer mensbewust te maken. Memon paste deze toe in verschillende specialisaties die zich richten op geïntegreerde aanpakken voor, bijvoorbeeld, redeneren, emotiegeneratie en -herkenning, emotieverspreiding, geloven, verlangen, gevoel, beslisprocessen en aandacht.

Ambient Intelligence (AmI) heeft als doel informatie- en communicatietechnologie in de omgeving te laten verdwijnen en daarmee een ergonomische leefomgeving voor de mens te creëren. Om dit te realiseren moeten er apparaten gebouwd worden met kennis over de mens, zodat deze apparaten in staat zijn om meer menselijk begrip te vertonen. Hiervoor is de hulp nodig van mensgerichte disciplines zoals cognitiewetenschappen, psychologie en biomedische wetenschappen, die modellen ontwikkelen voor vele verschillende aspecten van het menselijk functioneren.

Door zulke modellen van menselijke processen in een formele en computationele vorm te representeren, en in te bouwen in apparaten, kunnen deze apparaten gebruikersvriendelijker worden gemaakt en beter inspelen op de mens. De integratie van deze modellen binnen AmI-toepassingen is meer bekend aan het worden als human-aware ambient agent modelling. Theory of Mind (ToM), of mindreading, is het vermogen om mentale toestanden zoals overtuigingen, intenties, doelen, pretenties, kennis, emotie etc. aan anderen toe te kennen en te begrijpen dat deze toestanden gelijk of anders kunnen zijn dan de eigen toestanden.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam