Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Viziris, CG-Raad en LFB boos op Neelie Kroes vanwege haar ICT-plannen

21-05-2010
persbericht
EU commissaris Neelie Kroes ontvouwt komende week op een congres in Amsterdam haar ICT-plannen. Daarin staat centraal dat iedere Europeaan aan de digitale samenleving moet kunnen meedoen. Mensen met een handicap komen in haar plannen echter nauwelijks voor. De gehandicaptenorganisaties zijn hierover zeer ontstemd en bieden haar komende week dinsdag de ontbrekende paragraaf voor haar plannen aan.

Op 19 mei publiceerde vice-president van de EU, commissaris Neelie Kroes de Europese Digitale Agenda voor de toekomst. Van 25 tot 27 mei organiseert Nederland, in samenwerking met de EU het prestigieuze ICT congres WCIT 2010 in Amsterdam. Tijdens dit congres worden de plannen verder uitgewerkt en zal de EU "Declaration of Amsterdam" worden aangenomen. In al deze plannen is het inclusieve denken - `elnclusion' genoemd - over de digitale samenleving gericht op ouderen en digitale analfabeten.

Gemis
In de documenten staan echter nauwelijks plannen om het internet, kaartautomaten met touchscreens en digitale televisie bruikbaar te maken voor mensen die slecht zien of horen, een slechte handfunctie hebben of verstandelijk beperkt zijn. Een groot gemis, want de digitale snelweg zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn. En dat kan ook. 15% van de Europese bevolking heeft een kleinere of grotere beperking. Standaardisering en vanaf de start van het ontwikkelproces van producten de bruikbaarheid voor deze doelgroepen meenemen, neemt de onbruikbaarheid voor meer dan 80% van hen weg.

Gebrek aan voortgang
Een eigen EU onderzoek uit 2007 "Measuring e-Accessibility" toont een gebrek aan voortgang op dit terrein aan. Europa en de commerciële bedrijven leveren de Europese consumenten geen toenemende toegankelijkheid. Gebrek aan voortgang op dit gebied leidt tot stijgende kosten voor de ondersteuning van mensen met een beperking en minder arbeidsproductiviteit.

De gezamenlijke gehandicaptenorganisaties hebben een verzoek ingediend om mevrouw Kroes voor de aanvang van het congres op dinsdag 25 mei een aanvullende "EInclusion For All" paragraaf voor de "Declaration of Amsterdam" te mogen aanbieden. Hierin vragen zij om voor eind 2010 een Europese e-Accessibility richtlijn te ontwikkelen.

CG-Raad - Chronisch zieken- en Gehandicapten Raad Nederland Viziris - netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking LFB - Belangenvereniging voor Mensen met een Verstandelijke Beperking

Meer over de digitale samenleving in Wij werken aan - Toegankelijkheid Ander nieuws in rechter kolom of Actueel