Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba


Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba Maandag 24 mei 2010

Kustwacht met scherpe controles afgelopen weekend

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft gedurende afgelopen weekend, scherpe controles gehouden.

Op vrijdag 21 mei heeft de Dash-8, het patrouillevliegtuig van de Kustwacht twee Chinese trawlers aangetroffen in de Economische Visserij Zone (EFZ) van de Nederlandse Antillen. Zij waren vermoedelijk met grote netten aan het vissen in de wateren rondom Curaçao. De kustwachtcutter Jaguar is naartoe gevaren om te controleren of het inderdaad ging om illegale visserij, maar bij nader onderzoek bleken zij niet aan het vissen te zijn en konden zij verder.

Op zaterdag 22 mei kreeg de kustwacht een melding van speervissen ter hoogte van de ingang van het Spaanse Water (Curaçao). De Super-RHIB, een eenheid van de Kustwacht rukte meteen uit. Bij aankomst troffen zij een groep van zes (6) personen aan, maar die lieten het speergeweer op de zeebodem zinken. De gezagvoerder van de Super-RHIB gaf meteen opdracht om het speer geweer op te duiken. Deze is in beslag genomen en een proces-verbaal is opgemaakt.

Ook op St. Maarten had de Kustwacht verscherpte controles in het weekend. Vaartuigen in Simpson Bay werden gecontroleerd op de nodige papieren en op hun vaargedrag. Een aantal processen verbaal werden uitgegeven voor roekeloos varen en tevens voor het niet in orde zijn van de nodige vaarbewijzen en vergunningen. Het is de bedoeling dat de Kustwacht regelmatig scherpe controles gaat houden in de toekomst.