Gemeente Papendrecht

17 mei 2010

Nieuw college Papendrecht van start
Het nieuwe college van burgemeester en wethouders is van start gegaan. Inmiddels heeft het college het coalitieakkoord vastgesteld als collegeprogramma 2010 - 2014. Ook is een besluit genomen inzake het vaststellen van de portefeuilleverdeling voor de collegeperiode 2010-2014. In de portefeuilleverdeling is vastgelegd welke wethouder welke taakvelden behartigt. Het college kiest nadrukkelijk voor een gezamenlijk optrekken, beslissen en naar buiten treden. De portefeuilleverdeling is een verdeling van taken om de inzet van het college zo effectief mogelijk te maken. Het uitgangspunt voor handeling is het bestaan van collegiaal bestuur. De portefeuilleverdeling is als volgt:

Burgemeester De Bruin:
o algemeen bestuur en coördinatie;
o openbare orde en veiligheid;
o integrale veiligheid en integrale handhaving; o commun icatie en representatie;
o publiekszaken;
o internationale samenwerking.

Herman Nieuwstraten:
o regionale zaken
o sociale zaken (Wmo en minimabeleid);
o stads- en dorpsvernieuwing (welstandsbeleid en monumentenzorg).

Richard Korteland:
o financiën en grondexploitaties;
o economisch beleid en werkgelegenheid;
o centrumontwikkelingen;
o personeel en organisatie.

Kees Koppenol:
o volkshuisvesting;
o ruimtelijke ordening en bouwen;
o project sportcentrum en sportbeleid;
o jongerenbeleid;
o regio Alblasserwaard;
o groot onderhoud (bestratingen, riolering) en afvalinzameling, o openbaar groen/groenvoorzieningen.

Joke Reuwer-Verheij:
o milieu;
o project invoering Wabo;
o project centrum voor jeugd en gezin;
o toerisme en recreatie (economische stimulans); o cultuurbeleid en theater (economische stimulans); o ouderenbeleid.

Wilco Scheurwater:
o onderwijs,
o verkeer en vervoer;
o planologie en stedenbouw (waaronder haven¬aangelegenheden); o wijkgericht werken (en gemeentewerf).

Tevens heeft het college van burgemeester en wethouders besluiten genomen over de bestuurlijke vertegenwoordiging in de gemeenschappelijke regelingen en de overige verbonden partijen. De vervanging van de burgemeester tijdens diens afwezigheid is als volgt:
o Richard Korteland: eerste locoburgemeester;
o Herman Nieuwstraten: tweede locoburgemeester; o Kees Koppenol: derde locoburgemeester;
o Joke Reuwer-Verheij: vierde locoburgemeester; o Wilco Scheurwater: vijfde locoburgemeester.

Huurders voor winkelruimte Markt
Met Action, Bristol en Vögele is overeenstemming bereikt over de verhuur van winkelruimte aan de Markt. Daarmee is de winkelruimte grotendeels ingevuld. Op 17 mei is vervolgens de formele opdracht tot realisering getekend door de gemeente Papendrecht en BM Bouw B.V. uit Hardinxveld-Giessendam.
Wethouder Richard Korteland is blij met het bereikte resultaat: `Het is verheugend dat in deze moeilijke economische tijden bouwprojecten kunnen starten, mede dankzij een goede samenwerking tussen gemeente, woningcorporatie en bouwer. Dit komt de werkgelegenheid ten goede, de bewoners krijgen zicht op een vernieuwde woonomgeving en de aantrekkingskracht van het winkelgebied wordt vergroot.'

Toen één van de ontwikkelaars in 2008 afzag van de realisatie van een winkel aan de Markt heeft de gemeente Papendrecht na rijp beraad dit plandeel overgenomen. Op de langere termijn wil en zal de gemeente geen eigenaar van het vastgoed blijven, omdat dit niet binnen de doelstelling van de gemeente past. De ontwikkeling moet dan ook gezien worden als een investering van de gemeente ten dienst van de overige winkeliers en de bevolking, om het centrum op niveau af te bouwen.

Om verhuurrisico's te beperken zijn eerst huurders gezocht voor de ca. 3.000 m2 winkelruimte. Twee winkelunits aan de Markt zijn verhuurd aan Vögele en Bristol. Voor de derde winkelunit met ingang aan de P.C. Hooftlaan is overeenstemming bereikt met Action. Er is aan de Markt nog één kleine winkel voor verhuur beschikbaar.

De verhuur was cruciaal voor het afbouwen van het centrum. De gemeente heeft actief gezocht naar partijen die een aanvulling kunnen geven op het assortiment van het centrum. De gevonden huurders versterken de aantrekkingskracht van het totale winkelcentrum. Het bouwproject aan de Markt maakt deel uit van een groter geheel. In opdracht van Westwaard Wonen krijgt de gevel van het flatgebouw een facelift en worden twaalf huurappartementen gebouwd op de hoek Markt/P.C. Hooftlaan. Westwaard Wonen is ook opdrachtgever voor de 37 koopappartementen `De Marktmeester' die onder Koopgarant worden verkocht. De verkoop verloopt voorspoedig, ook al door de korting van tien procent én de toekomstige terugkoopgarantie door de corporatie. Voor meer informatie zie www.demarktmeester.com