Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, dinsdag 25 mei 2010 9:30

Voorraden industrie krimpen een jaar onafgebroken

De ondernemers in de industrie hielden in maart ruim 12 procent minder voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. De afname in maart was wel wat minder groot dan die in de eerste twee maanden van 2010. De voorraden zijn al twaalf maanden onafgebroken lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) daalde naar 96,0. De afname van de voorraden viel samen met een verdere toename van de omzet in de industrie in maart.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Ondernemers vinden voorraden nu te klein

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

In mei 2010 is het oordeel over de voorraden verder verbeterd. Het aantal ondernemers dat de voorraden te klein vond was nu groter dan het aantal dat de voorraden als te groot beschouwde. Dit is de afgelopen drie jaar niet meer voor gekomen.

De ondernemers denken veel positiever over hun voorraadniveau dan een jaar geleden. Deze omslag in het oordeel valt samen met de gerealiseerde krimp van de voorraden in het afgelopen jaar.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl