Ingezonden persbericht


FNV Zelfstandigen vraagt om verbetering positie zelfstandige tolken bij overheid


- Ministerie van Justitie heeft ondanks toezeggingen de tolktarieven niet geïndexeerd -
- Bemiddelingsbureaus zijn bedreiging voor beroepsgroepsgroep tolken -

Utrecht, 25 mei 2010 - FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van 13.500 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, vindt dat het Ministerie van Justitie snel duidelijkheid moet verschaffen over de indexering van aanbestedingstarieven voor tolken. Ondanks schriftelijke toezeggingen in 2003, heeft het Ministerie van Justitie nog steeds de indexering niet toegepast.

Sinds 1 januari 2006 wordt de inzet van tolken bij een aantal overheidsdiensten openbaar aanbesteed. Het voordeel hiervan is dat er één factuuradres is en dat ambtenaren geen tijd meer kwijt zijn aan het zoeken naar een tolk of vertaler. Dit wordt nu overgelaten aan bemiddelaars zoals de Concorde Groep. Een bijkomend voordeel van deze marktwerking zou zijn dat er meer kwaliteit wordt verkregen voor minder geld. Volgens FNV Zelfstandigen is dit echter niet het geval aangezien er door deze openbare aanbesteding een felle concurrentiestrijd is losgebarsten tussen bemiddelaars. Hierdoor worden de tarieven van tolken sterk onder druk zet. Bovendien zijn op dit moment tolken die vóór de Europese aanbesteding zelfstandig voor de overheid werkten plotseling afhankelijk van bemiddelaars.

"De toenemende aanbestedingen en het werken via bemiddelingsbureaus is een bedreiging voor de beroepsgroep. De tarieven die ik krijg van bemiddelaars liggen veel lager waardoor bemiddelaars een soort monopoliepositie krijgen," zegt Gawan Shawalli, tolk Koerdische taal. "Ik vindt daarom dat de overheid de bemiddeling in eigen hand moet nemen zodat tolken tegen een normaal tarief kunnen werken."

"Vooral zelfstandige tolken zijn door de felle concurrentiestrijd onder bemiddelaars de dupe. Hun rechtspositie is uitgehold en hun broodwinning als zzp'er is hierdoor grotendeels weg", aldus Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen."Wij vinden het als FNV Zelfstandigen daarom onacceptabel dat het Ministerie van Justitie de indexering nog steeds niet heeft toegepast ondanks schriftelijke toezeggingen in 2003."