Ministerie van Economische Zaken

"Durf wetgeving en traditionele manier zakendoen ter discussie te stellen"

Nieuwsbericht | 25-05-2010

"De opkomst van het internet legt grote druk op sommige traditionele bedrijfstakken en dwingt ze nieuwe afzetkanalen aan te boren. Tegelijkertijd stelt het overheden voor de uitdaging hun wetgeving zo aan te passen dat innovatie de ruimte krijgt en tegelijkertijd goede ideeën wel beschermd worden."

Met die boodschap opende minister Van der Hoeven (EZ) dinsdag 25 mei 2010 het 17e `World Conference on Information Technology' in Amsterdam. In haar toespraak gebruikte Van der Hoeven het voorbeeld van de Nederlandse Esmée Denters. Zij werd met een aantal covers wereldwijd bekend via YouTube. "Sommige Europese landen en bedrijven lijken dit soort ontwikkelingen te willen stoppen door strengere handhaving van het intellectueel eigendomsrecht. Hierdoor dreigt voor burgers soms vervolging als ze een onschuldige cover zingen en op YouTube zetten. De vraag is of onze wetgeving niet gewoon moet worden gemoderniseerd als gevolg van de opkomst van sociale media. Zo zouden overheden een uitzondering kunnen maken voor door gebruikers gemaakte niet commerciële content zoals filmpjes en liedjes. De Europese Commissie kijkt hier momenteel naar, maar er lijkt helaas nog weinig steun voor", aldus Van der Hoeven.

Openheid van het internet

In haar openingspeech zag Van der Hoeven ook andere gevaren voor de ontwikkeling van het internet. Zo schetste ze een scenario waarbij overheden steeds protectionistischer worden en de openheid van het internet onder meer door censuur bedreigd wordt. Hierdoor zou het internet in diverse relatief gesloten `eilanden' uiteen kunnen vallen, met grote nadelen voor innovatie en de vrijheid van meningsuiting. "De vele voordelen van ICT en een open internet mogen we niet aan ons voorbij laten gaan. We moeten de nieuwe Esmées niet uitsluiten, maar een kans geven," aldus Van der Hoeven.

WCIT

WCIT is in Nederland georganiseerd door ICT-Office met steun van Economische Zaken, de gemeente Amsterdam, diverse ICT-bedrijven, de Europese Commissie en het Spaans voorzitterschap van de EU. In totaal komen ca. 2.500 vertegenwoordigers van ICT-bedrijven en overheden naar de RAI op 25, 26 en 27 mei. ICT-toegangspoort van Europa Centraal thema is `hoe maatschappelijke problemen op te lossen met ICT'.

Reden voor Economische Zaken om WCIT te ondersteunen was het verder op de kaart zetten van Nederland als ICT-toegangspoort van Europa. Amsterdam is al het grootste wereldwijde internetknooppunt en met een nummer één positie op het terrein van breedband en zeer hoogwaardige (wetenschappelijke) netwerken heeft Nederland ICT-bedrijven en onderzoekers veel te bieden. In 2009 wist de NFIA 25 buitenlandse ICT-bedrijven naar Nederland te halen. Zij leveren door hoogwaardige R&D en ICT een belangrijke bijdrage aan versterking van de Nederlandse innovatiepositie.