Gemeente Boxmeer


Henny Swinkels Officier in de Orde van Oranje Nassau

Henny Swinkels (1950) uit Rijkevoort heeft op 29 april in Den Haag uit handen van minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Gerda Verburg een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen. Vanwege zijn inzet voor de Nederlandse vee- en vleessector is de heer Swinkels onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Henny Swinkels is bestuurslid van het Productschap Vee en Vlees en voorzitter van de Stichting Promotie Kalfsvlees. Volgens minister Verburg is hij een knokker en een bruggenbouwer met een indrukwekkende loopbaan. Maar belangrijker nog is zijn visie, aldus de minister: `Zo was hij misschien wel één van eersten die begon over maatschappelijk verantwoord ondernemen.'

De heer Swinkels weet het belang van de eigen bedrijfstak samen te brengen met het maatschappelijke belang. Hij heeft zich ingezet om de beeldvorming rond de kalfsvleessector te verbeteren door meer naar de geluiden uit de samenleving te luisteren, aldus minister Verburg. Hij zette een beweging in waarin ook de gezondheid en levenskwaliteit van het dier belangrijker werd. `Een dier presteert nu eenmaal beter, als de mens er respect voor heeft,' is de opvatting van Henny Swinkels zelf.

Naast nationale en internationale werkzaamheden voor de kalfsvleessector is Henny Swinkels actief in besturen van verschillende maatschappelijke organisaties. `Iemand met het hart op de juiste plek,' aldus minister Verburg. De heer Swinkels mag zich vanaf heden Officier in de Orde van Oranje Nassau noemen.