Wageningen Universiteit en Researchcentrum

21 mei 2010

Onderdeel: LEI

De hervorming van het Europese zuivelbeleid zal in alle lidstaten een sterke verandering teweeg brengen in de melkveesector. In 2015 wordt het melkquotum afgeschaft. De maatregelen om deze overgang te verzachten, brengen de meer efficiënte lidstaten, regio's en boeren in een nadelige positie omdat de quotabeperkingen hen belemmeren in hun aanpassingsproces.

Dit blijkt uit een analyse die het LEI, onderdeel van Wageningen UR, maakte van de internationale zuivelmarkt en van de ontwikkelingen in de Europese zuivelsector. In het bijzonder wordt in deze studie aandacht gegeven aan de gevolgen van de recent toegepaste verlaging van interventieprijzen en aan de effecten van de afschaffing van het melkquoteringssysteem in 2015.

Quotumbeperking nadelig
De huidige gemiddelde kritische melkprijs in de meeste EU-landen bedraagt 34 ct/kg. Vanwege liberalisatie van het landbouw- en handelsbeleid wordt op de lange termijn een melkprijs van ⬠0,27-0,29 per liter verwacht. Bovendien zullen prijsfluctuaties toenemen. Daarmee is de ontwikkeling van de bedrijfsstructuur met het oog op verlaging van de kostprijs (door schaalvergroting) ook voor de toekomst cruciaal voor de concurrentiekracht van de sector. Het feit dat Nederlandse melkveehouders nog steeds tegen de quotumbeperking aanlopen, vertraagt het noodzakelijke aanpassingsproces en maakt dit bovendien extra kostbaar, want wie wil uitbreiden, moet ook quota kopen.

Invloed op melkprijs
Quotering betekent op dit moment voor de Nederlandse melkveehouder vooral lasten en weinig lusten. De quota zouden moeten bijdrage aan een goede melkprijs, maar uit de analyse door het LEI blijkt dat de lage melkprijs in 2009 niet is terug te voeren op quotumverruiming. De melkproductie in de EU is toen namelijk niet of nauwelijks toegenomen. Veel belangrijker voor de prijsdaling waren internationale factoren, de wereldwijde economische recessie en de al eerder verlaagde interventieprijzen.

Aanbevelingen
De structurele aanpassingen in de sector zouden vergemakkelijkt worden als tussen lidstaten quotum verhandeld kon worden en als quotumuitbreiding plaatsvond in landen waar het quotum nu nog bindend is.
Voor het dempen van prijsfluctuaties zijn termijncontracten en termijnmarkten mogelijk een optie, maar een gedegen analyse van de mogelijke effecten van deze maatregelen vergt meer onderzoek.

Rapport 2010-017 European dairy policy in the years to come; Quota abolition and competitiveness
Contact
Roel Jongeneel
Roel.Jongeneel@wur.nl
Profiel