Ingezonden persbericht


Trendwatcher Adjiedj Bakas roept politici op om veiligheidsbeleid drastisch te moderniseren

"Internetcriminaliteit heeft alle andere criminaliteit al lang ingehaald!"

Amsterdam, 25 mei 2010. Als het in de verkiezingscampagnes gaat over veiligheid moet het ook meer gaan over internetcriminaliteit, die nu al goed is voor meer dan 50% van alle criminaliteit," zegt trendwatcher Adjiedj Bakas. "De kans dat je via internet beroofd wordt is nu al groter dan de kans dat je op straat beroofd wordt. En je kan bij de politie niet eens aangifte doen over internetcriminaliteit.

"Experts in de veiligheidsbranche beseffen dat internetcriminaliteit de afgelopen tien jaar enorm is toegenomen. En de komende tijd explosief verder zal groeien. Maar de burgers zijn er nauwelijks in geïnteresseerd. En politici ook niet. Dat leidt tot een verkeerde focus op veiligheid in de toekomst. De overheid investeert in het bestrijden van criminaliteit van gisteren en niet in criminaliteit van morgen".

Veiligheid speelt een belangrijke rol in de huidige verkiezingscampagnes. Bakas juicht dit toe. "De toekomst van economie en veiligheid zijn belangrijke thema's onder burgers". Maar hij verbaast zich over het gebrek aan belangstelling van de mensen in het land voor internetcriminaliteit. "De mensen maken zich eerder druk over straatroof dan over web-roof, terwijl web-roof veel sneller toeneemt dan straatroof. Doordat de burgers geen aandacht hebben voor web-roof, staat dit ook niet op de agenda van de campagnevoerende politici", denkt Bakas. "Zowel burgers als politici schieten in de klassieke reflex van meer blauw op straat, maar er moet meer blauw op het net, "zegt Bakas, die over dit onderwerp eerder schreef in zijn boek World Megatrends..

Bakas zegt: "De opsporingsapparaten van politie, justitie en inlichtingendiensten focussen nog steeds op fysieke criminaliteit. Daar wordt ook het meeste geld aan uitgegeven. Daar wordt de meeste menskracht op ingezet. Dat moet radicaal veranderen, als we een echt veiliger toekomst willen." Bakas bepleit dat het nieuwe kabinet de geldstromen voor veiligheid drastisch herschikt. "Wil je echt vooruitgang boeken, dan moet 50% van het huidige veiligheidsbudget van fysieke naar virtuele criminaliteit verschoven worden."

Bakas voorziet dat privacy uiteindelijk geheel verdwijnt door de verdere groei van internetcriminaliteit. "Burgers beseffen niet dat hun privacy al grotendeels verdwenen is. Binnen tien jaar is privacy volledig verdwenen, ondanks alle huidige protesten daartegen. Het effectief bestrijden van internetcriminaliteit zal dit gaan vereisen, dat houd je niet tegen."

Bakas noemt een actueel voorbeeld: "Het komt vaker voor dat social media worden gehackt, je profielen op Facebook, LinkedIn, Hyves etc. Zo'n hacker, vaak afkomstig uit Nigeria, stuurt dan berichten naar je vrienden in de trant van: Ik ben op reis en gerold, kan je me met spoed wat geld sturen naar bankrekening X? Nietsvermoedende vrienden maken dan geld over naar een Western Union rekening en foetsie is het geld. De eigenaar van het gehackte profiel gaat aangifte doen bij de politie, maar die kan dat niet in behandeling nemen. Er is immers wettelijk niets geregeld over deze vorm van criminaliteit. En zo gaan al miljarden verloren. Dit zal de komende tijd steeds vaker gebeuren. Het duurt nog jaren voor er deugdelijke wetgeving en aanpak hiervan komt. Mensen moeten zich hier zeer van bewust zijn en hun social media voorzichtig gebruiken." Een ander voorbeeld? Bakas: " Er worden authentiek lijkende spookfacturen voor relatief kleine bedragen naar ondernemers gestuurd, meestal digitaal, want digitaal factureren neemt toe in het bedrijfsleven. Ongeveer 1% van die facturen wordt betaald. Dat levert miljarden op".

Burgers hebben volgens Bakas vaak niet door waar spam die ze binnenkrijgen voor bedoeld is. "De afzender verkrijgt via spam toegang tot belangrijke gegevens, waardoor hij je virtuele identiteit kan aannemen. Daardoor kent hij ook je bankrekeningnummer, je inlogcodes bij je bank, passwords etc. Hij kan dan in een webwinkel spullen op een geloofwaardige manier op jouw naam bestellen. Mensen moeten beseffen dat hun identiteit gekaapt kan worden, en dat ze zo forse schade kunnen oplopen." Een ander voorbeeld. "Criminelen kunnen je energiemeter hacken en zien hoeveel energie je verbruikt. Verbruik je op een avond weinig energie, dan ben je blijkbaar niet thuis, en dus weten ze dat ze ongestoord kunnen inbreken".

Bakas spreekt vandaag over dit thema op het besloten WCIT-congres in de RAI, waar 3.000 IT-specialisten over de hele wereld bijeenkomen. Bakas is voorzitter van het WCIT-deelcongres over internetcriminaliteit, waar IT-ers en veiligheidsexperts van o.a. Schiphol, de nationaal coördinator terrorismebestrijding en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bijdragen aan leveren.


---


Noot voor redacties

Noot. Voor redactie,

Ingezonden persbericht