Gemeente Barneveld


Coalitieakkoord 2010-2014 'Koers voor de toekomst'


De partijen SGP, CDA, CU en VVD hebben het Coalitieakkoord 2010-2014 `Koers voor de toekomst' gepresenteerd. In het coalitieakkoord spreken de vier partijen af op welke wijze zij de komende vier jaar de gemeente Barneveld willen besturen en welke maatregelen - op hoofdlijnen - daarvoor nodig zijn. Eén van de belangrijkste opgaven is de bezuinigingsopdracht van 6,2 miljoen euro. De vier partijen zijn zich ervan bewust, dat de komende jaren belangrijke en soms ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt. Dat laat onverlet, dat de partijen zich blijvend willen inzetten voor de ontwikkelingsmogelijkheden en het toekomstperspectief van de gemeente Barneveld.

Blijvend ondernemend en meer eigen verantwoordelijkheid Het Coalitieakkoord 2010-2014 `Koers voor de toekomst' bouwt voort op het Coalitieakkoord 2006-2010 `Eenheid in verscheidenheid'. In het college van burgemeester en wethouders voor de bestuursperiode 2010-2014 zitten dezelfde vier partijen met ieder hun eigen uitgangspunten en principes. Doordat elke coalitiepartij een eigen identiteit heeft, is er sprake van verscheidenheid. Die verscheidenheid stelt de vier partijen in staat om beleidskeuzes te onderbouwen vanuit verschillende maatschappelijke invalshoeken en staat daarmee niet in de weg, dat de SGP, het CDA, de ChristenUnie en de VVD een eenheid willen zijn. Dit uitgangspunt zorgt voor beleid, waarbij de gemeente blijvend ondernemend is, maar waarin van burgers en ondernemers meer dan voorheen eigen verantwoordelijkheid en initiatief wordt verwacht. De coalitiepartijen spreken zich uit voor een nauwe samenwerking met de gehele gemeenteraad, met belangenorganisaties en met inwoners van de gemeente.

Bezuinigingen
De komende jaren staan in het teken van de bezuinigingen. De partijen hebben berekend, dat minimaal zo'n 6,2 miljoen euro moet worden bezuinigd. Het Coalitieakkoord 2010-2014 `Koers voor de toekomst' bestaat uit vijftien hoofdstukken. Hieronder staan de belangrijkste afspraken - per hoofdstuk - op een rij:

Algemeen

- De komende jaren wordt een structurele bezuiniging van 6,2 miljoen euro doorgevoerd.

- De grote projecten, zoals de realisering van de Harselaartunnel, de woonwijken Veller I, II en Voorthuizen-Zuid en de ontwikkeling van nieuwe bedrijvenlocaties, worden voortgezet.

- Een belangrijke basis voor de beoordeling van het beleid vormt de door de gemeenteraad in 2009 vastgestelde Strategische Visie Barneveld 2030 "Balans in ambitie en kwaliteit".

Bestuur

- De gemeente Barneveld kiest voor een bestuursstijl, die zich kenmerkt door een open houding, transparantie van beleid en interactie met alle groepen in onze samenleving. De gemeente legt daarbij de nadruk op communicatie, burgerparticipatie en interactieve beleidsvorming.
- Wijkplatforms zijn een belangrijk instrument om de leefbaarheid en sociale samenhang in de wijk te bevorderen.

- De gemeente Barneveld beschouwt de samenwerking binnen de (nieuwe) Regio Food Valley als een strategisch middel voor de regionale aanpak van beleid en het verkrijgen en inzetten van middelen, die mede bijdragen aan het realisering van de Strategische Visie Barneveld 2030.
- Barneveld maakt werk van een slimme en efficiënte dienstverlening aan inwoners en bedrijven.

Financiën

- De gemeentelijke belastingen worden niet méér dan trendmatig aangepast (dat betekent: een reëel inflatiepercentage).

Bedrijfsvoering

- De gemeente Barneveld vindt het belangrijk, dat de ambtelijke organisatie zich verder ontwikkelt in professionaliteit, efficiency en klantgerichte dienstverlening.

- Privatisering van gemeentelijke diensten is geen doel op zich.
- Een gemeente van 50.000 inwoners is goed in staat om de taken zelfstandig efficiënt uit te voeren.

Veiligheid

- De gemeente Barneveld werkt aan veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners.

- Brandweervrijwilligers moeten voldoende worden gefaciliteerd. Wel wordt bekeken of in de reventieve sfeer de dienstverleningt e versoberen door meer verantwoordelijkheid bij inwoners en bedrijrijven te laten.

- Het toezicht van BOA's op de stations functioneert goed en wordt zo mogelijk uitgebreid in de avond- en nachturen. Daarnaast worden BOA's en wijkagenten meer zichtbaar in de wijken en dorpen.

Verkeer en openbare ruimte

- De gemeente Barneveld en de provincie Gelderland werken aan een snelle realisatie van de rondweg om Voorthuizen inclusief de verbindingsweg tussen de Rubensstraat en de Apeldoornsestraat.
- Er komt een plan van aanpak op voor het verbeteren van de stationsomgeving Barneveld-Centrum.

- Het project Kapteijnstraat wordt nader bekeken, waarbij een balans wordt gezocht tussen parkeermogelijkheden op de Kapteijnstraat en de Vetkamp. Op de Kapteijnstraat blijft in ieder geval een voldoende aantal parkeerplaatsen voor bezoekers van het centrum over.
- Er wordt gericht onderzoek gedaan naar de verzelfstandiging van het parkeerbeheer.

Lokale economie

- De gemeente Barneveld wil zo spoedig mogelijk komen tot realisering en uitgifte van de in voorbereiding zijnde bedrijventerreinen.
- De gemeente Barneveld bevordert de toeristische aantrekkelijkheid van de gemeente.

- Ter bevordering van de leefbaarheid in de kleine kernen worden passende economische initiatieven in de kernen gefaciliteeerd.
- De gemeente Barneveld streeft naar de invoering van parkmanagement op alle bedrijventerreinen.

Onderwijs

- Onderwijshuisvesting is een kerntaak van de gemeente die grote prioriteit en aandacht verdient.

- Het "Masterplan huisvesting voor het primair en voortgezet onderwijs" wordt uitgevoerd.

Cultuur

- De gemeente Barneveld versobert het gemeentelijk monumentenbeleid.
- De gemeente Barneveld heroverweegt het spreidingsbeleid van bilbiotheekvoorzieningen.

- De gemeente Barneveld streeft naar een verzelfstandiging van Museum Nairac.

- Ten aanzien van kunst en cultuur verleent de gemeente Barneveld alleen medewerking aan passende private initiatieven.

Recreatie en sport

- De gemeente Barneveld heroverweegt het Masterplan Sport.
- Het zwembad in Voorthuizen wordt in beginsel gerealiseerd binnen de reeds geraamde budgettaire kaders en wordt zo spoedig mogelijk in de markt gezet.

Werk en inkomen

- De gemeente Barneveld streeft naar een snelle uitstroom van uitkeringsgerechtigden.

- De gemeente Barneveld streeft naar het handhaven van lokale dienstverlening door het UWV.

Welzijn en zorg

- De gemeente Barneveld let bij de kaderstelling en uitvoering van de WMO met nadruk op de belangen van de zwakkeren in onze samenleving.
- De gemeente Barneveld onderzoekt het gemeentelijke subsidiebeleid. Er komen voorstellen over toekomstige subsidieverlening die passen binnen de visie op de taak en verantwoordelijkheden van de gemeente, respectievelijk het eigen initiatief en de zelfstandigheid van inwoners en belanghebbenden.

Portefeuilleverdeling
De vier partijen hebben gekozen voor een portefeuilleverdeling, die een sterk beroep doet op onderlinge solidariteit en samenhang. Daarbij is gezocht naar een evenwichtige verdeling van ombuigingstaken en een balans tussen "harde" en "zachte" beleidsvelden.

Burgemeester mr. J.A.M.L. Houben

- Bestuur (waaronder communicatie en evenementenbeleid)
- Veiligheid

Wethouder A. de Kruijf

- Ruimte bouwen en wonen (excl. Handhaving), incl. Reconstructie/plattelandsbeleid en Natuur en landschap
- Regionale samenwerking

- Onderwijs

Wethouder A. Troost

- Grondbeleid

- Ontwikkelingsbedrijf (behoudens wat elders is genoemd)
- Bedrijfsvoering

- Welzijn en zorg, waaronder WMO en jeugdbeleid

Wethouder P.J.T. van Daalen

- Sport

- Milieu

- Beheer openbare ruimte

- Verkeer en vervoer (inclusief stations)

- Bezwarencommissie

Wethouder G.J. van de Hengel

- Werk en inkomen

- Financiën

- Lokale economie (waaronder economische aangelegenheid, toerisme en verblijfsrecreatie)

- Specifieke projecten

- Harselaar-West-West

- Revitalisering Harselaar

- Briellaerd

- ColumbizPark (inclusief uitgifte)

- Cultuur

- Handhaving milieu en ruimte

* Coalitieakkoord 2010-2014 SGP, CDA, CU en VVD - Koers voor de toekomst.pdf (250,24 KB)

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, email: info@barneveld.nl