Gemeente Barneveld


College B&W neemt verkeersmaatregelen Valkseweg

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot het inrichten van een 30 km/uur-zone op de Valkseweg in combinatie met de aanleg van één plateau en drie drempels. Ook op het bedrijventerrein De Valk wordt een 30 km/uur-zone ingesteld. Deze maatregelen moeten leiden tot een hogere verkeersveiligheid en moeten voor de opening van de nieuwe school De Meerwaarde in 2011 gereed zijn.

Verhogen verkeersveiligheid Valkseweg

In het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) is het bedrijventerrein De Valk, waar de Valkseweg deel van uitmaakt, aangegeven als 30-km/uur zone. Bij het instellen van een 30-km/uur zone moet de inrichting van de weg daarop aangepast worden met snelheidsbeperkende maatregelen. Er komen daarom:
* één plateau op het kruispunt Valkseweg - Marconistraat,
* één drempel in het midden van het wegvak van de Valkseweg tussen Marconistraat en Valkseweg,

* twee drempels bij de huidige wegversmallingen op het weggedeelte tussen de Voltastraat en Dr. W. Dreeslaan.

Het verkeer kan daardoor minder hard rijden en het doorgaand verkeer vermindert. Dit verhoogt de verkeersveiligheid. Voor een nog grotere veiligheid van de fietsers blijven de fietsstroken en de voorrangsregelingen op de kruispunten van de Valkseweg gehandhaafd.

Maatregelen tot stand gekomen in overleg

In het gebied rond de Valkseweg komt in de tweede helft van 2011 de nieuwe school De Meerwaarde aan de Hessenweg. Daardoor ontstaan er nieuwe routes van schoolgaande kinderen op de fiets of valkseweg.JPG brommer. Met bewoners, bedrijven en de school heeft de gemeente gesproken over de verkeersveiligheid op de Valkseweg nu en in de toekomst. Er is ook gepraat over de oversteeklocatie Hertespoor-Wilhelminastraat en het kruispunt Valkseweg-Van Zuylen Van Nieveltlaan. In januari 2010 presenteerde de gemeente aan ongeveer 100 belangstellenden een conceptplan voor het instellen van 30 km/uur voor het bedrijventerrein de Valk in combinatie met snelheidsremmende maatregelen op de Valkseweg en een fysieke afsluiting tussen de Marconistraat en Voltastraat. Op dit conceptplan kwamen 40 schriftelijke reacties binnen. Hoewel het afsluiten van de Valkseweg een goede maatregel is voor het tegenhouden van doorgaand verkeer, zagen met name de bedrijven op het bedrijventerrein De Valk hun bereikbaarheid verminderen. Daarom komt er geen fysieke afsluiting op de Valkseweg. De andere voorgestelde snelheidsbeperkende maatregelen blijven gehandhaafd, omdat die passen bij de inrichting van een 30 km/uur-zone.

Planning

De werkzaamheden van de Valkseweg worden uitgevoerd voor de opening van de school De Meerwaarde. De voorbereidingen hiervoor starten dit jaar, waaronder het nemen van een verkeersbesluit. Naast het uitvoeren van deze verkeersmaatregelen, werkt de gemeente ook verder aan de mogelijke verbeteringen voor de oversteeklocaties bij het Hertespoor en de Van Zuylen van Nieveltlaan en aan de plannen voor de fietssnelweg in dit gebied.

Voor meer informatie

Voor meer informatie over het project Valkseweg, verwijzen wij naar onze website www.barneveld.nl. Onder Dorpen en wijken\Barneveld\Verkeer Valkseweg kunt u de historie van het project lezen. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met mevrouw J. Storm van de afdeling Vastgoed en Infrastructuur, telefoonnummer: 495 490.

Verkeer Valkseweg e.o.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, email: info@barneveld.nl