Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

25 mei 2010

Publicatie Utrechtse onderzoekers in PNAS

Testosteron doet vrouwen wantrouwen

Naïeve mensen geven zonder moeite hun vertrouwen aan mensen die ze niet of nauwelijks kennen. Niet zelden komen deze naïevelingen bedrogen uit. Om naïviteit te bestrijden speelt het geslachtshormoon testosteron een cruciale rol, blijkt uit onderzoek van Peter Bos, David Terburg en Jack van Honk van de Universiteit Utrecht. Hun onderzoek verscheen deze maand in het toonaangevende tijdschrijft Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De Utrechtse onderzoekers dienden 24 vrouwen testosteron of een placebo toe, waarna zij foto's van gezichten van onbekende mensen moesten beoordelen. Na toediening van testosteron gaven de proefpersonen lagere beoordelingen van vertrouwen aan een vergelijkbare set van de foto's van onbekenden. De sterkste daling in vertrouwen in vreemden werd veroorzaakt door de proefpersonen die in de placebo conditie juist erg veel vertrouwen gaven. Deze meest sociaal naïeve proefpersonen vertoonden dus meer wantrouwen na de toediening van testosteron.

Bedrogen

De onderzoekers veronderstellen dat testosteron, het hormoon dat vaak in verband wordt gebracht met sociale dominantie, status en succes in competitie, de waakzaamheid bij sociaal naïeve mensen verhoogt. De kans bedrogen te worden zal hierdoor aanmerkelijk afnemen, wat kan leiden tot meer succes in onze competitieve maatschappij.

Het PNAS-artikel is op te vragen bij onderstaande contactpersonen.