TNO

kostenreductie en heroriëntatie gepareerd

25 mei 2010

Verwachting 2010: bescheiden positief resultaat

Ongewoon verlies TNO over 2009 met kostenreductie en heroriëntatie gepareerd

Vandaag is het Jaarverslag 2009 van TNO verschenen. In 2009 werd de economische crisis ook voor TNO als opdrachtnemer van bedrijven en overheden in alle hevigheid voelbaar. De totale geconsolideerde omzet daalde van 600 miljoen euro in 2008 naar 576 miljoen euro in 2009. Dit resulteerde in een - voor TNO ongewoon groot - verlies van 14,2 miljoen euro. TNO heeft hierop al vroeg gereageerd en als gevolg daarvan verwacht TNO dat in 2010 een bescheiden positief resultaat kan worden geboekt. De eerste cijfers over 2010 geven aan dat de maatregelen werken.

Omzetdaling

TNO is voor meer dan tweederde van haar omzet afhankelijk van directe contractresearch voor opdrachtgevers uit industrie en overheid. Op een aantal belangrijke marktsegmenten noteerde TNO in 2009 een terugval van enkele tientallen procenten. Dit operationeel verlies werd nog vergroot door extra kosten als gevolg van het stil leggen van het majeure bouwproject Cromstrijen.

Kostenbesparing en strategische heroriëntatie

Naast een substantiële kostenbesparing op de vaste facilitaire kosten, de vaste personeelskosten en de overheadkosten, liggen de aanpassingen ook in de sfeer van een strategische heroriëntatie om TNO ook op langere termijn sterk en gezond te houden. Wat dat betreft kon worden voortgebouwd op de voorbereidingen voor het Strategisch Plan 2011-2014 dat onlangs is aangeboden aan het kabinet.

Het nieuwe Strategisch Plan 2011-2014 richt zich op een concentratie op een aantal welomschreven kennisgebieden en markten, en op een versterking van de strategische relaties met andere partijen. TNO ambieert een rol bij het gezond maken van de kennis- en R&D-infrastructuur van Nederland. Laatstgenoemde rol vloeit voort uit de strategische positionering van TNO, zoals die in ons nieuwe Strategisch Plan wordt geformuleerd. Voor het realiseren van de in het Plan geformuleerde doelstellingen en ambities is het essentieel dat de huidige financieringsstructuur niet wordt aangetast.

MVO-jaarverslag

Over 2008 gaf TNO voor het eerst een apart MVO-jaarverslag uit. In het jaarverslag 2009 hebben we het MVO-verslag geïntegreerd in het reguliere jaarverslag; TNO ziet maatschappelijk verantwoord ondernemen immers als normaal onderdeel van de bedrijfsvoering. bericht 2010-27