Syntens

In november 2008 heeft de Europese Commissie zijn Recovery Plan gepresenteerd om de huidige economische crisis tegen te gaan. In het plan zijn een aantal korte termijn initiatieven opgenomen om de industrie te ondersteunen maar ook een aantal voor de lange termijn. Een van de onderdelen van het plan is te investeren in een aantal publiek private samenzweringen (Public Private Partnership = PPP) gericht op onderzoek en ontwikkeling.

De PPP Factories of the Future (FoF) is een initiatief van de Europese Commissie (EC) om de Europese Manufacturing Industrie te stimuleren. In totaal wil de Europese Commissie 600 miljoen euro in de PPP Factories of the Future investeren en deze miljoenen zullen in 2010-2013 verbonden worden aan verschillende projecten.

De Commissie heeft de Europese industrie en onderzoeksinstellingen gevraagd om aan te geven wat de belangrijkste prioriteiten zijn voor de sector. Via EFFRA (European Factories of the Future Research Association) is Nederland betrokken geweest in de voorbereiding van de DRAFT "FP7 NMP workprogramme 2011". EFFRA wil de prioriteiten voor FoF vaststellen in dit werkprogramma. EFFRA heeft verder tot doel later ook samen met de Europese Commissie te zorgen voor een goede uitvoering van het programma. Ook in het "ICT-workprogramme 2011-2012" wordt een aantal interessante thema's voorgesteld. Beide werkdocumenten zijn nog niet openbaar, wel kunt u op aanvraag inzage krijgen in de voor u interessante thema's.

Binnen EFFRA is inmiddels gewerkt aan een eerste concept van het werkprogramma en in dit proces willen we ook graag uw mening horen. Onder andere worden de volgende thema's voorgesteld:
* FoF.NMP.2011-1: The Eco-Factory: cleaner and more resource-efficient production in manufacturing;
* FoF.NMP.2011-2: Cooperative machines and open-architecture control systems;

* FoF.NMP.2011-3: Robots for automation of post-production and other auxilliary processes;

* FoF.NMP.2011-4: High tech solutions in the production processes for customised green, safe and healthy consumer products;
* FoF.NMP.2011-5: Towards zero-defect manufacturing;
* FoF.NMP.2011-6: Manufacturing chains for nano-phased components and coatings.

Naast het 'NMP workprogramma 2011' wordt momenteel ook het werkprogramma voor ICT voorbereid. In relatie tot Factories of the Future zijn de volgende voorgestelde thema's relevant:
* FoF-ICT-2012.7.1: Smart Factories: Energy-aware, agile manufacturing and customisation;

* FoF-ICT-2012.7.2: Manufacturing solutions for new ICT-products;
* FoF-ICT-2012.7.3: Virtual Factories and enterprices;
* FoF-ICT-2012.7.4: Digital factories: Manufacturing design and product lifecycle management

Interesse? Meer informatie over de thema's?

Indien u interesse heeft in één of meerdere thema's, kunt u de volledige tekst nu alvast aanvragen bij: Melvin Kasanrokijat, adviseur AgentschapNL, melvin.kasanrokijat@agentschapnl.nl