Politiebond ACP

25 mei 2010

Graaicultuur politietop niet aan de orde

Op aandringen van de Tweede Kamer heeft de Rijksauditdienst (RAD) een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de declaraties en toelagen van de politietop. Uit het onderzoek blijkt dat er fouten zijn gemaakt, maar een zogenoemde graaicultuur is niet aan de orde. De Rijksauditdienst (RAD) heeft de uitkomsten van het onderzoek naar de toelagen en declaraties van de politietop bekendgemaakt.

De Rijksauditdienst (RAD) heeft de uitkomsten van het onderzoek naar de toelagen en declaraties van de politietop bekendgemaakt.

De RAD is onderdeel van het ministerie van Financiën en heeft de afgelopen maanden de beloningen, toelagen en declaraties van de hoogste leidinggevenden bij de politie onderzocht. In het onderzoeksrapport blijkt dat in 23 gevallen sprake lijkt te zijn van onterecht toegekende beloning. Veel van de verschillen aangetroffen in de declaraties is volgens de RAD uiteindelijk terug te voeren op onduidelijke wet- en regelgeving. Voorzitter Gerrit van de Kamp: "De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat een graaicultuur niet aan de orde is bij de top van de Nederlandse politie. Toch kun je bij de rechtmatigheid van sommige toelagen en declaraties je vraagtekens plaatsen. Het is tijd om heldere afspraken te maken. Afspraken over beloningen, toelagen en declaraties van de politietop mogen niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn."

Streng maar rechtvaardig

Op dit moment wordt, onder het motto `streng maar rechtvaardig', gekeken naar hoe er moet worden omgegaan met de 23 gevallen van onterecht toegekende beloning. De minister heeft beloofd het onderwerp zorgvuldig te behandelen en heeft hierover inmiddels een brief verstuurd aan de Tweede Kamer.

Correcte afhandeling

Duidelijke afspraken, maar ook een correcte afhandeling van de bestaande gevallen van onterecht toegekende beloningen is in het belang van de gehele politiesector. De ACP zal de ontwikkelingen dan ook zorgvuldig (blijven) volgen.

---