Politie Groningen

Aangifte straatroof blijkt verzonnen

Groningen, 25-05-2010 o Het Roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen heeft deze week vastgesteld dat een aangifte van een straatroof in de binnenstad is verzonnen door een 20-jarige man uit Groningen. De Stadjer was volgens eigen zeggen in de nacht van dinsdag 30 maart van dit jaar door een donkergekleurde man bedreigd met een mes. Hij moest vervolgens zijn telefoon afgeven.

Een 19-jarige vriend, ook afkomstig uit de stad, bevestigde de verklaring over de straatroof. Hij deed dezelfde nacht aangifte van de straatroof. Na gedegen onderzoek kwam al snel naar voren dat een 23-jarige man uit Groningen als verdachte kon worden aangemerkt.

Gevonden

De Stadjer werd op donderdag 6 mei in zijn woning aangehouden. Tijdens het verhoor verklaarde hij dat er geen sprake was geweest van een straatroof. Hij had de telefoon op de dansvloer van een bar in de Poelestraat gevonden. Het apparaat had de 23-jarige meegenomen naar zijn huis. De verklaring van de verdachte werd bevestigd door een getuige.

Onderzoek

Na onderzoek kon worden vastgesteld dat de aangever kort voor de beroving inderdaad in de betreffende bar was geweest. Ook was het vreemd dat de 20-jarige de politie niet op de plek van de beroving heeft gewaarschuwd met behulp van de telefoon van zijn vriend. Hij wandelde echter samen met zijn kameraad naar het politiebureau voor het doen van aangifte. Verder stelde de politie vast dat de aangever tegen personeel van de bar had gezegd dat hij zijn telefoon had verloren.

Motief
Tijdens een nader verhoor op het politiebureau verklaarde de aangever dat zijn aangifte niet klopte. Hij was niet beroofd van zijn telefoon, maar had het apparaat verloren. Hij gaf als reden voor zijn valse aangifte op dat in zijn telefoon belangrijke informatie stond. De Stadjer hoopte dat de politie door het doen van aangifte actiever zou zoeken naar zijn vermiste eigendom. De man heeft, wat dat betreft, zijn zin gekregen. Het Roofcoördinatieteam heeft de beroving snel opgehelderd. De 20-jarige kreeg naast een proces-verbaal wel zijn telefoon terug.

Medeplegen
Ook de 19-jarige vriend werd als verdachte gehoord. De politie verdenkt hem van het medeplegen van het doen van valse aangifte. De politie maakt ook tegen hem proces-verbaal op. Het onderzoek naar de vermeende straatroof is afgerond.