Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding




Coördinatoren terrorismebestrijding zoeken samenwerking op met IT sector

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom heeft tijdens het WCIT samen met een aantal internationale collega's een initiatief aangekondigd voor nauwere samenwerking met IT bedrijven, onderzoeksinstellingen en instanties die privacy en burgerrechten bewaken. Hiertoe wordt een "trusted community" opgericht die zich richt op kennisuitwisseling tussen publieke en private partijen over de onderwerpen IT en terrorisme. Vanuit de IT wereld is positief gereageerd op het initiatief. Akerboom was één van de sprekers bij het thema "safety and security" tijdens het WCIT congres, dat vandaag werd geopend in de Amsterdamse RAI.

Akerboom bevond zich in gezelschap van zijn internationale collega's en security specialisten van grote IT bedrijven. Hij benadrukte in zijn toespraak dat de technologische ontwikkeling ook kansen biedt voor terroristenbestrijders. Het is voor terrorismebestrijders bijvoorbeeld van groot belang om digitale bestanden op internet beter en sneller te kunnen herkennen en daarin kan IT behulpzaam zijn.

Jihadisten en het internet
In een in 2007 uitgebrachte studie van de NCTb over jihadisten en het internet werd al geconstateerd dat het internet werd gebruikt als middel voor onder andere propaganda en rekrutering. Ook werd geconcludeerd dat het gebruik van internet als doelwit of als wapen niet waarschijnlijk was.

In de vandaag gepubliceerde update van deze fenomeenstudie blijven die conclusies op hoofdlijnen ongewijzigd. Maar wel wordt nu de kanttekening gemaakt dat de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen tegen en via het internet zijn toegenomen en dat deze kwetsbaarheden ook steeds breder bekend raken waardoor er risico's kunnen ontstaan. Bij het gebruik van internet als middel valt de toegenomen interactiviteit op waardoor bijvoorbeeld het voeren van propaganda, netwerkvorming en rekrutering wordt vereenvoudigd. De belangrijkste verandering van het jihadisme op het Nederlandse internet is de afname sinds 2006 van jihadistische uitingen.

Strategische samenwerking
Door dergelijke ontwikkelingen is het wenselijk dat de overheid beter gebruik gaat maken van de kennis van de IT sector om zo effectief mogelijk te kunnen optreden. En op zijn beurt heeft het bedrijfsleven inzicht nodig in de behoefte van terrorismebestrijders om zo nieuwe tools te kunnen ontwikkelen. "Als we onze wederzijdse kennis beter op elkaar laten aansluiten, kunnen we meer bereiken," aldus Akerboom.

Meer informatie


* Jihadisten en het internetRapport | 25-05-2010 | pdf-document, 0.49 MBBegin 2007 constateerde de NCTb in de fenomeenstudie `Jihadisten en het internet' (hierna: fenomeenstudie) dat jihadisten op vele wijzen het internet gebruikten als middel voor bijvoorbeeld propaganda en rekrutering. In dezelfde studie concludeerde de NCTb dat het gebruik van het internet als doelwit of als wapen door jihadisten niet waarschijnlijk is. Zowel het internet als het jihadisme is en blijft in ontwikkeling. Daarom ontstond de behoefte om de toenmalige beoordeling van de dreiging opnieuw te bezien in de vorm van deze `update 2009'. Het accent ligt op veranderingen sinds eind 2006 tot eind 2009.