Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 25 mei 2010

Verkiezingsboek Gemiva-SVG Groep helpt cliënten stemmen

Vandaag kwam een verkiezingsboek voor mensen met een verstandelijke handicap uit. De Gemiva-SVG Groep maakte het voor cliënten met een verstandelijke handicap. Maar ook anderen kunnen er gebruik van maken. Het boek is gratis te downloaden van de website www.gemiva-svg.nl

De Gemiva-SVG Groep vindt het belangrijk dat cliënten die willen stemmen een gefundeerde keuze kunnen maken uit de verkiezingsprogramma's. Daarom maakte het Educatief Centrum voor Cliënten van deze organisatie een verkiezingsboek in eenvoudige taal. Het verkiezingsboek bestaat uit twee delen:


* In 'Stemmen hoe gaat dat?' staat uitleg over de procedure van het stemmen. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen en waar je aan moet denken om te kunnen stemmen.
* In 'Stemmen. Tweede Kamerverkiezingen 2010' staat zeer uitgebreide informatie over de programma's van de verschillende partijen. Deze is duidelijk verdeeld over relevante onderwerpen en in eenvoudige taal geschreven.

Onderwerpen
Voor het tweede deel is niet geprobeerd om de hele programma's te vertalen. Er is in overleg met cliënten een selectie gemaakt van onderwerpen die hen na aan het hart liggen. In het boek kunnen zij de verkiezingsprogramma's vergelijken op het gebied van: zorg, vervoer, veiligheid, werk, stad en platteland (leefomgeving) en natuur en milieu.

Vertaling
Medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten (ECC) vroegen de politieke partijen in de Tweede Kamer om de benodigde informatie over de onderwerpen te leveren. Aan de nieuwe partijen vroegen ze om een korte beschrijving van waar ze voor staan. Vier partijen hebben gehoor gegeven aan deze verzoeken. Van de overige partijen hebben de ECC-medewerkers zelf een vertaling gemaakt uit de partijprogramma's.

Beschikbaar voor iedereen
Omdat het maken van een verkiezingsboek een grote klus is, wil het ECC zo veel mogelijk mensen de gelegenheid geven gebruik te maken van het resultaat. Daarom kunnen ook mensen die geen cliënt zijn van de Gemiva-SVG Groep beschikken over de boeken.
De verkiezingsboeken zijn niet te koop. Belangstellenden kunnen ze downloaden van deze website:

* deel 1: Stemmen. Hoe gaat dat?

* deel 2: Stemmen. Tweede Kamerverkiezingen 2010

Educatief Centrum voor Cliënten
Het Educatief Centrum voor Cliënten van de Gemiva-SVG Groep bevordert voor alle cliënten de educatie die hen kan helpen in het dagelijkse leven. De medewerkers ontwikkelen daarvoor zelf cursussen en materialen, maar verwijzen ook naar al bestaande middelen.