Gemeente Oisterwijk

Brede School Waterhoef, een gezonde en duurzame school

College stelt definitief ontwerp vast

De afgelopen maanden is hard gewerkt om van het voorlopig ontwerp van de Brede School Waterhoef een definitief ontwerp te maken. De architect (DAT) en landschapsarchitect (Elings) hebben samen met de toekomstige gebruikers en partners uit het Frisse Scholen project (Provincie, GGD en Astmafonds) de laatste puntjes op de `i' gezet. De vergunningsprocedure en de aanbestedingsprocedure worden opgestart. Volgens planning is het gebouw eind 2011 klaar.

zijaanzicht Brede School Waterhoef

Brede School Waterhoef wordt een gezonde en duurzame school, met voorbeeldfunctie en met een grote betekenis voor de wijk. Een gezond binnenklimaat, gebruik van natuurlijke materialen en biodiversiteit zijn belangrijke thema's in het ontwerp voor het gebouw en de buitenruimte. De Brede School biedt straks onderdak aan een basisschool (Tovervogel), een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en Stichting Boom. Ook krijgt het gebouw een gymzaal.

Duurzaamheid

Het nieuwe Brede Schoolgebouw maakt een verbinding tussen oud en nieuw. Het historische kloostergebouw en het `kopgebouw' van de huidige school blijven staan en worden verbonden met het nieuwe schoolgebouw. Het toepassen van flexibele wanden maken het mogelijk het gebouw aan te passen aan toekomstige wensen. Daarnaast worden de platte daken van het gebouw bekleed met groen mos (sedum) en op een dakterras wordt zelfs een natuurleertuin aangelegd.

Gezond binnenklimaat

Bijzonder veel aandacht wordt besteed aan een gezond binnenklimaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie is tussen het binnenklimaat in de school en de schoolprestaties van kinderen. Daarom krijgt het nieuwe Brede Schoolgebouw o.a. een CO2-concentratie gestuurd ventilatiesysteem en met alle andere maatregelen wordt het een `Frisse School klasse B' volgens de Senter Novem richtlijnen.