Woonbond


25-05-2010

Woonwensenonderzoek zorgt voor ophef in Kanaleneiland-Noord

De huurdersvereniging Kanaleneiland-Noord Noord zet grote vraagtekens bij de resultaten van een woonwensenonderzoek onder 450 bewoners.

Het gebiedsplan Kansrijk Kanaleneiland-Noord werd op 26 februari 2009 vastgesteld. Onderdeel daarvan is het voornemen om in het Noordkwadrant circa 500 huurwoningen op hoog niveau te renoveren of te vervangen door nieuwbouw. Het idee is om 70 procent koop- en 30 procent huurwoningen te realiseren. Daarmee worden opnieuw sociale huurwoningen aan de voorraad onttrokken. In de regio Utrecht is de sociale woningvoorraad relatief laag (zo'n 31 procent).

De gemeenteraad heeft bij amendement vastgelegd dat er eerst een woonwensenonderzoek moest worden gehouden, aangezien begin 2009 onduidelijk was in hoeverre de nog uit te werken plannen op steun konden rekenen. De inhoud van het woonwensenonderzoek is in samenspraak tussen Mitros, huurdersvereniging Kanaleneiland-Noord Noord en de gemeente opgesteld. Na een gezamenlijke selectie is het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Strabo. Het woonwensenonderzoek vond in februari 2010 plaats en had een hoge respons (82 procent).

De huurdersvereniging, Mitros en de gemeente stellen gezamenlijk vast dat er nogal uiteenlopend wordt gedacht over de toekomst van Kanaleneiland-Noord Noord. Volgens de huurdersvereniging heeft het bureau Strabo zich niet aan de afspraken gehouden. Mitros erkent dat er fouten zijn gemaakt. Op basis van het woonwensenonderzoek zou 52 procent van de bewoners voor sloop en renovatie zijn. Volgens de huurdersvereniging komt dat omdat bewoners verkeerd zijn voorgelicht. Begin 2009 tekende nog zon 80 procent van de bewoners voor het door een bewonerscommissie opgestelde 9-puntenplan en de keuze vóór renovatie. Mitros ontkent dat de resultaten van het recente onderzoek zijn gemanipuleerd en ziet geen reden om de verhouding huur-koop in de plannen aan te passen.

De uitkomst van het woonwensenonderzoek biedt naar het oordeel van het Utrechtse College van B&W voldoende basis de voorgenomen plannen voor het Noordkwadrant verder uit te werken. De uitgewerkte plannen zullen uiteindelijk aan alle bewoners worden voorgelegd in een draagvlakmeting. In Utrecht is op stedelijk niveau afgesproken dat herstructureringsplannen (ook als het om sloop gaat) pas gerealiseerd kunnen worden als ze gesteund worden door 60 procent van de bewoners. In Utrecht is een discussie ontstaan over of dat draagvlak gemeten zou moeten worden onder alle huurders, of alle respondenten.

Een eerdere draagvlakmeting in Kanaleneiland (Centrum) zorgde eveneens voor ophef. De resultaten en conclusies ervan werden door een huurdersvereniging aangevochten bij de rechter.