VVN wil rijopleiding voor nieuwe scootmobielbestuurders

25/05/2010 08:00

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil dat alle bestuurders van een scootmobiel een verplichte rijopleiding krijgen bij aflevering van het voertuig. Om die eis kracht bij te zetten organiseert VVN donderdag 27 mei aanstaande tussen 10.30 uur en 11.30 uur het ScootmobielEvent. Op het Plein in Den Haag, voor de ingang van de Tweede Kamer, leggen Tweede-Kamerleden, de directeur van VVN en twee bekende Nederlanders een parcours af waarin zij zelf ervaren hoe lastig het is om zonder opleiding een scootmobiel veilig te besturen. Met de actie wil Veilig Verkeer Nederland de politiek ertoe aanzetten om de rijopleiding voor nieuwe scootmobielbestuurders verplicht te stellen.

Onveilig gevoel

Aanleiding voor de actie is het feit dat veel scootmobielbestuurders zich onveilig voelen in het dagelijkse verkeer. Goede rijvaardigheid vereist dat de bestuurders bekend zijn met de eigenschappen van het voertuig. Al eerder gaf 34% van de ondervraagden in een onderzoek van de ANBO aan dat zij zich zich onzeker voelen omdat zij geen of onvoldoende rijles hebben gehad. Met name angst voor stoepranden, hoge op- en afritten en hobbels in het wegdek speelden een rol. Juist deze laatste aspecten moeten aan de orde komen in de rijopleiding. De rijopleiding moet daarom naast de theorie ook een praktijkgedeelte omvatten waarin bijzondere verrichtingen worden geoefend.

Groei

Ieder jaar komen er 35.000 nieuwe scootmobielen bij op de Nederlands weg. Eind 2009 waren er in totaal 220.000. Naar verwachting zullen er uiteindelijk 600.000 scootmobielen in ons land rondrijden.

Cursussen

Veilig Verkeer Nederland geeft op vrijwillige basis scootmobielcursussen voor mensen die reeds in het bezit zijn van een scootmobiel en hun vaardigheden willen aanscherpen. Daarmee wordt de instroom van nieuwe scootmobielberijders echter niet afgedekt.

Aan het ScootmobielEvent nemen deel:

Tweede-Kamerleden

Charlie Aptroot (VVD)

Lia Roefs (PvdA)

Jan Schinkelshoek (CDA)

Paul Ulenbelt (SP)

Veilig Verkeer Nederland

Linda van der Eijck (directeur)

Jasmine Sendar (VVN-ambassadeur)

André van der Toorn (VVN-ambassadeur)

Over Veilig Verkeer Nederland

Kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers: iedereen heeft het recht veilig de straat op te kunnen. Veilig Verkeer Nederland is de maatschappelijke organisatie die zich inzet voor dat recht, door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. VVN wordt daarbij gesteund door ruim 34.000 leden en donateurs.





http://www.veiligverkeernederland.nl