Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG46
Buitenpost, 11 mei 2010

Uitbreiding en revitalisatie van gemeentehuis Buitenpost officieel van start

Dinsdag 25 mei om 15.00 zal burgemeester Tjeerd van der Zwan het officiële startsein geven voor de uitbreiding en revitalisatie van het gemeentehuis in Buitenpost. Van Manen en Zwart architecten uit Drachten hebben een ontwerp gemaakt waardoor het gemeentehuis wordt uitgebreid en verbouwd zodat het voldoet aan de eisen van de brandveiligheid en de veiligheid van de medewerkers garandeert. Ook zal het KCC (Klant Contact Centrum) fysiek vorm krijgen en daardoor aansluiten bij de verbetering van de dienstverlening.

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van de voorbereidingen van de verbouw. Zo is de hoofdingang gedurende de verbouw verplaatst naar de personeelsingang aan de stationszijde. Alle baliefuncties zijn bij de tijdelijke hoofdingang gehuisvest. De tijdelijke hoofdingang zal gedurende een jaar zo functioneren.

Om bezoekers die naar het gemeentehuis komen de gelegenheid te geven in de nabijheid van de tijdelijke hoofdingang te kunnen parkeren is een blauwe zone ingesteld voor een gedeelte van het openbare parkeerterrein aan de stationszijde. Dit houdt in dat hier voor een periode van maximaal 1 uur geparkeerd kan worden wat voor de meeste bezoekers van het gemeentehuis voldoende zal zijn. Deze parkeerplaatsen zijn te herkennen aan de blauwe zone. Om dit te kunnen controleren moet gebruik worden gemaakt van een parkeerschijf.

De bouwplaats zelf is de afgelopen weken ingericht. De nodige keten en containers zijn geplaatst en het bouwterrein is afgezet met bouwhekken. De bestaande verharding is verwijderd zodat er met de daadwerkelijke bouw begonnen kan worden.

Regionaal neerslaan van werkzaamheden

De gemeenteraad heeft het college nadrukkelijk de opdracht gegeven om te zorgen dat de werkzaamheden inzake de uitbreiding en revitalisatie van het gemeentehuis zoveel mogelijk zouden neerslaan in de regio. Daarom heeft de gemeente een onderhandse aanbesteding gehouden van de werkzaamheden waarbij lokale en regionale bedrijven zijn uitgenodigd. De bouwkundige werkzaamheden zijn gegund aan Dijkstra Draisma uit Dokkum en de installatietechnische werkzaamheden aan Pranger Rosier eveneens uit Dokkum. Deze bedrijven hebben veel medewerkers in dienst die woonachtig zijn in de regio waardoor dit een positief effect zal hebben op de lokale en regionale werkgelegenheid.

Leerwerktrajecten in het kader van de WIJ
In het kader van de Wet Investering Jongeren (WIJ) zullen er tijdens de verbouw en revitalisatie van het gemeentehuis een 3-tal leerwerktrajecten worden gecreëerd. De WIJ heeft als doel om jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, die geen startkwalificatie hebben (afgeronde opleiding) middels een leerwerktraject in contact te brengen met het werk. Er zal 4 dagen per week geleerd worden in de praktijk (op het werk) en aangevuld met 1 dag in de week een aanvullende theoretische scholing. De opleiding is gericht op het halen van vakgerichte kwalificaties. De gemeente Achtkarspelen hecht grote waarde aan dit traject aangezien de kansen voor deze jongeren op de arbeidsmarkt hierdoor aanzienlijk worden vergroot.

De planning is dat begin 2011 de verbouw van het gemeentehuis afgerond is.