Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

()

Procedure voor reizen naar de USA volledig gedigitaliseerd Ouderwetse 'groene' formulier verdwijnt

Reeuwijk, 25 mei 2010 - Vorige week werd bekend gemaakt dat het groene formulier, I-94W definitief verdwijnt. Het formulier wordt gebruikt om gegevens van reizigers naar de USA in te winnen. Met de invoering van Electronic System for Travel Authorization (ESTA), het digitaal aanvragen van visumvrij reizen naar Amerika, worden deze gegevens automatisch verzameld. Deze regeling geldt overigens alleen voor inwoners van landen die onder het Visa Waiver Progam (VWP) vallen, waaronder ook Nederland behoort.

Doel van het VWP is om het reizen makkelijker en veiliger te maken. "De nieuwste technologie zorgt ervoor dat reizen onder het VWP comfortabeler wordt en tegelijkertijd zorgt voor betere bescherming van de privacygegevens'', aldus Secretaris Napolitano van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid. Het VWP maakt het voor 36 deelnemende landen mogelijk om maximaal 90 dagen zonder visum in Amerika te verblijven.

Na een succesvolle 'try-out' van 7 maanden blijkt Amerika klaar te zijn om eind zomer 2010 af te stappen van het I-94W formulier. Het groene formulier verdwijnt echter alleen voor reizigers die reizen onder de restricties van het VWP en met een goedgekeurd ESTA. En het blijft niet bij deze verandering.

Onlangs is de Travel Promotion Act aangenomen met als gevolg dat overzeese reizigers naar Amerika in de toekomst tussen de USD 10 en USD 20 gaan betalen bij de aanvraag van ESTA of een visum. Dit bedrag zal worden geïnd via de creditcard.

Het aanvragen van ESTA is sinds 1 januari 2009 verplicht. Deze eis geldt niet voor Amerikaanse burgers uit het buitenland en niet voor burgers die reeds in het bezit zijn van een geldig visum. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kan besluiten geen toegang te verschaffen tot Amerika indien iemand een gevaar lijkt te vormen voor de samenleving.

ESTA dient uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd te worden en is 2 jaar geldig of tot de geldigheidsdatum zoals vermeld op het paspoort. Tot op heden heeft het ministerie meer dan 19 miljoen ESTA aanvragen ontvangen van burgers uit VWP landen.

Voor meer informatie over ESTA en het Visa Waiver Program ga naar www.seeamerica.nl

Over See America

Stichting See America is een onafhankelijke, non-profit organisatie, die zich richt op de promotie van toerisme naar de Verenigde Staten. Het doel is: zoveel mogelijk Nederlanders enthousiasmeren om een bezoek te brengen aan het land van de ongekende mogelijkheden! Daarnaast is See America er om de reiswereld te woord te staan, informatie te verstrekken en het product 'Verenigde Staten' onder de aandacht te brengen van de reisagenten. See America wordt in haar activiteiten gesteund door haar leden: Nederlandse touroperators, vliegtuigmaatschappijen, autoverhuurbedrijven, hotels en uiteraard Amerikaanse bestemmingen, TIA (Travel Industry Association of America), de Amerikaanse Ambassade en het Amerikaanse Consulaat.

###

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht