Universiteit van Amsterdam

Huub van der Lubbe ziet geen verschil tussen hoge en lage kunst Amsterdamlezing

dinsdag 25 mei, 20.00 uur
Een belangrijk deel van de Amsterdamse economie draait om vrijetijdsbesteding zoals popmuziek, musea, voetbal en theater. Onze hoofdstad heeft ook een reputatie op het gebied van drugs en prostitutie. De Amsterdamlezingen gaan over de zoektocht naar de hoge en lage cultuur van Amsterdam, en de manier waarop beide meer en meer vermengd raken.

Huub van der Lubbe, zanger en tekstschrijver van De Dijk, kan zich niets voorstellen bij het onderscheid tussen hoge en lage kunst. Hij vraagt zich af of niet ieder serieus bandje, net als elke operacomponist, zo goed mogelijke muziek probeert te maken. 'Is het één dan laag, het andere hoog? Waarom? In 1983 brengt de Nederlandse operastichting tijdens het Holland Festival de opera Faust uit. Een drie-en-een-half uur durende opera van componist Konrad Boehmer op een libretto van Hugo Claus. Hoe hoog wil je het hebben in de Stadschouwburg in Amsterdam? In de scène waarin Faust een blik in de toekomst wordt gegund ziet en hoort hij drie muzikanten van De Dijk op een berg schroot meppen. Ik zing het lied IJzeren stront. De musici in de orkestbak houden hun oren dicht. Ze hadden toch al een moeilijke avond. De opdracht die de componist zichzelf gniffelend had gesteld was een avondvullende opera te schrijven, zonder ook maar één klinkende noot. In die opzet is hij zonder meer geslaagd. Hoe moeten we dit noemen? Hoog? Laag? Ik stel: het een kan niet zonder het ander. Geen kunst zonder kermis. Geen kermis zonder kunst.'

Over Huub van der Lubbe
Huub van der Lubbe (1953) is zanger en tekstschrijver van De Dijk, de popgroep waarmee hij al zo'n drieduizend keer optrad, in poptempels en feesttenten, op Pinkpop en dorpsfeesten, van jeugdsozen tot Ahoy. Sinds zijn liedteksten en gedichten zijn gebundeld, treedt hij ook regelmatig op in het literaire circuit. Solo.

Programma Amsterdamlezingen
25 mei: Huub van der Lubbe - Shakespeare was een beatgroep 22 juni: Joost Zwagerman - Nieuw Amsterdams Peil

Tijd en locatie
Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam. De aanvangstijd van de lezing is 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Deelname
De lezing is gratis te bezoeken. U kunt reserveren via https://form.cms.uva.nl/_form.cfc?source=http://www.uva.nl/adamreeks/object.cfm/09540BC5-1321-B0BE-A4A5F29E9EF60DCE.