GroenLinks, Partij voor de Dieren en Piratenpartij beste keus privacy


DEN HAAG, 20100525 -- Stemmen op GroenLinks, Partij voor de Dieren of de Piratenpartij is de beste keus voor privacy. Dit blijkt uit de verkiezingsprogramma's die door PrivacyBarometer zijn geanalyseerd. Maar ook als je naar het daadwerkelijke stemgedrag van de afgelopen jaren kijkt, blijkt dat GroenLinks en de Partij voor de Dieren het meeste oog hebben voor de privacy van de burger. De SP stemde ook vaak vóór privacy en is daarom een goede keus, maar in het verkiezingsprogramma zijn hun privacyplannen minder concreet. De Piratenpartij zal zich nog moeten bewijzen.

Privacy in de verkiezingsprogramma's
De belangrijkste discussies met impact op privacy van dit moment zijn ondergebracht in onderstaand overzicht. De standpunten uit de verkiezingsprogramma's zijn hier in verwerkt. Een vinkje geeft aan dat de partij het ermee eens is. Als een vakje leeg is, heeft de partij het thema in het verkiezingsprogramma niet benoemd, was het niet erg concreet of was het er mee oneens. Voor meer inzicht in de standpunten van partijen, vindt u op de site van de PrivacyBarometer de privacy-samenvatting van de verkiezingsprogramma's.

Privacy is verkiezingsthema geworden
In vergelijking met de verkiezingsprogramma's van 2006 is privacy in 2010 een duidelijk thema geworden. Met uitzondering van ToN en de SGP heeft elke partij een meer of minder uitgebreid standpunt over privacy. PrivacyBarometer vergeleek de verkiezingsprogramma's van acht partijen uit 2006 met die van nu. Hieruit blijkt dat het benoemen van 'privacy' twee keer zoveel voorkomt: 58 keer in 2010 tegenover 29 keer in 2006. Niet alleen wordt privacy meer genoemd in de programma's, ook hebben partijen als GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren hun visie op privacy veel verder uitgewerkt. Het thema leeft dus beduidend meer dan vier jaar geleden. Dat wordt ook duidelijk uit de oprichting van de Piratenpartij die privacy als één van haar twee kernpunten heeft.

PrivacyBarometer





Ingezonden persbericht