Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 mei 2010

De nieuwe economische orde draait om emotie, niet om geld

ABN AMRO presenteert haar visie op economische ontwikkelingen in 'Visie op sectoren 2010'

Wereldwijd, zeker binnen Europees verband met de ongewisse koers van de Euro, breken geleerden hun hoofd over het verloop van de economie. Is de recessie voorgoed voorbij, of hangt er nog een donkere wolk boven ons hoofd? Volgens ABN AMRO hangt onze economische voorspoed af van de snelheid en flexibiliteit waarmee wij weten te anticiperen op de jongere generaties. Die draaien alle rollen om en hebben frappant genoeg maling aan de crisis. Want: geld verdienen geeft geen voldoening, maar je passie volgen wel.

De invloed van de jongerencultuur heeft grote repercussies voor de huidige economische orde. De consument van nu heeft namelijk zelf alle touwtjes in handen: hij creëert zijn eigen producten, bepaalt zelf het nieuws en dwingt de werkgever te begrijpen dat hij blij mag zijn dat jij voor hem komt werken. Zo ontwikkelen consumenten zich tot producenten, ontpoppen lezers zich tot media en zijn werknemers klanten van hun eigen werkgever geworden.

Alles raakt verweven
Dit is de nieuwe werkelijkheid die voor ons wordt uitgetekend "en als bedrijven niet opletten, staan ze erbij en hebben ze straks het nakijken", zo spreekt Han Mesters, Sector Banker Zakelijke dienstverlening bij ABN AMRO. "Want de ontwikkelingen binnen onze maatschappij voltrekken zich razendsnel. Er wordt nu veel gesproken over het begrip netwerkeconomie, maar daarmee koppelen we de economie feitelijk los van de maatschappij. De kern is nu juist dat economie en maatschappij, werk en leven, emotie en ratio allemaal vloeiend in elkaar overlopen; het leven is een groot netwerk geworden waarbij alles met elkaar samenhangt."

Exclusiviteit is passé
Emotie en passie zijn binnen dit schouwspel allesbepalend. Mesters vervolgt: "Wellicht lijken dit vreemde softe begrippen binnen een economisch kader. Maar wij geloven in de kracht ervan. Want de jonge generatie maakt van zijn passie zijn beroep. Hij werkt niet voor zijn geld, maar om voldoening te krijgen door zijn leven in alle facetten te delen met anderen. Exclusiviteit is daarmee passé. Dat moeten wij binnen onze maatschappij niet zien als een bedreiging, maar als een groot goed. Want passie wordt omgezet in specialistische vakkennis - vaak op meerdere terreinen - ; die specialistische kennis levert toegevoegde waarde op voor meerdere bedrijven - want de nieuwe medewerker heeft niet een werkgever, maar verschillende tegelijkertijd. En die toegevoegde waarde wordt beloond door de consument omdat die permanent op zoek is naar authentieke kwaliteit. Zo is de cirkel dus weer rond."

Alles wordt transparant
Snelheid en flexibiliteit, creativiteit en innovatie zijn daarmee sleutelbegrippen voor bedrijven. Want alles ziet er anders uit binnen de nieuwe orde. Mesters: "Bedrijven doen er goed aan om te anticiperen op de ontwikkeling waarbij klanten (gedeeltelijk) hun rol overnemen en medewerkers juist klanten worden. De crux is daarmee samenwerking tussen alle schakels in de keten. En volledige transparantie, zeker ook in communicatie." Mesters besluit: "Alles gaat tegenwoordig zo snel dat bedrijven zich aan die snelheid zouden moeten overgeven, door flexibel te zijn dus. Dat betekent ook dat we vooraf niet altijd meer weten wat we achteraf als resultaat opleveren. Maar dat is juist een heel mooi gegeven, want zo ontstaat innovatie."

Over ABN AMRO's Visie op Sectoren
ABN AMRO wil voor haar klanten partner in ondernemen zijn. Daarom deelt de bank graag haar interne kennis en visie over sectoren. Jaarlijks worden verschillende analyses en onderzoeken uitgegeven in diverse branches en sectoren. In haar 'Visie op Sectoren' licht ABN AMRO in totaal 9 sectoren uit (agrarisch, agrifood, bouw & vastgoed, industrie, media & technologie, retail, transport & logistiek, zakelijke dienstverlening en zorg, onderwijs en woningcorporaties) en worden 75 branches nader besproken. De visie wordt voor het zesde jaar op rij gratis ter beschikking gesteld en is te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren.

Noot voor de redactie,