Gemeente Apeldoorn

Rekenkamercommissie

Pers info Raad

Telefoon (055) 580 15 63

Auteur
Datum

Telefax (055) 580 11 60
H. van den Broek
25 mei 2010

Nummer

RKC P 2010-1

Rekenkamercommissie:

Goede resultaten ondanks kredietcrisis

De Rekenkamercommissie heeft het gemeentelijke jaarverslag 2009 doorgelicht en daarover advies gegeven aan de gemeenteraad.

De kredietcrisis maakt het moeilijker om plannen uit te voeren. De beleidsprestaties komen onder druk te staan. Toch is de gemeente erin geslaagd om belangrijke resultaten te boeken.

Zo is de doelstelling van 1.000 nieuwbouwwoningen voor 95% gehaald. Ook konden meer mensen dan gepland van een uitkering aan werk geholpen worden. De gemeente heeft in 2009 volgens de commissie dan ook goed op de onverwachte ontwikkelingen ingespeeld.

Financieel wist de gemeente 2009 met een overschot af te sluiten. De algemene reserve is boven de norm (ruim 30 miljoen euro). Met zware bezuinigingen voor de boeg is deze reserve ook hard nodig. Door de crisis krijgt het grondbedrijf van de gemeente zware klappen. In 2 jaar heeft de gemeente de winstverwachting van het bedrijf met ruim 27 miljoen euro moeten verlagen.

Adviezen

De commissie adviseert de gemeenteraad zelf actief aan de slag te gaan met enkele onderwerpen uit het jaarverslag. Genoemd worden:


- de prestatieafspraken van de gemeente met de woningcorporaties;


- de kosten van bemiddeling van uitkeringsgerechtigden naar werk of andere activiteiten;


- het zo goed mogelijk gebruiken van wijkvoorzieningen (buurthuizen en multifunctionele centra); en


- het verbeteren van de afspraken met het college over het grondbeleid.

Burger meer betrekken

De gemeente kan volgens commissie meer doen om de burgers bij de politiek te betrekken. Zelf heeft de commissie in het onderzoek een korte enquête laten uitvoeren wat burgers van de gemeentelijke prestaties vinden. Het beeld is positief. Veel zaken die in 2009 zijn uitgevoerd, krijgen van de Apeldoorners het stempel "belangrijk"of "zeer belangrijk". De drie meest positief beoordeelde resultaten zijn: het realiseren van opvang voor vrouwelijke slachtoffers van geweld, loverboys en prostitutie, het invoeren van gratis GFT-aanbieding en het feit dat meer schoolverlaters succesvol zijn herplaatst.

Jaarverslag verbeteren

De commissie heeft al vaak de wens uitgesproken om het jaarverslag en ook de begroting beknopter te maken en duidelijker t.a.v. de prestaties en maatschappelijke effecten. Ook zou de gemeente meer gebruik kunnen maken van nieuwe communicatiemiddelen bij de publicatie van het jaarverslag. De commissie dringt erop aan dat raad en college het initiatief nemen om begroting en jaarverslag in de nieuwe bestuursperiode te herzien en verbeteren.

Bespreking rapporten

In de politieke markt van 10 juni aanstaande bespreekt de gemeenteraad in het openbaar de jaarstukken 2009 en de rapporten van de accountant en de rekenkamercommissie.

Het rapport van het rekenkameronderzoek is te raadplegen en te downloaden vanaf de gemeentelijke website: www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button 'Rekenkamercommissie' of via de volgende link:

http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?id=105834

Noot voor de redactie (