Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 mei 2010

2010 jaar van consolidatie voor dienstverlenende bedrijven

ABN AMRO publiceert 'Visie op Zakelijke dienstverlening'

Dienstverlenende bedrijven die een solide financiële basis hebben, kunnen in 2010 hun slag slaan. Dat geldt zeker binnen de uitzendbranche en de wereld van accountancy en consultancy. Voor bedrijven binnen deze branches met vet op de ribben, doet zich in 2010 namelijk een uitgelezen kans voor hun zwakkere concurrenten in te lijven. In haar onderzoeksrapport 'Visie op Zakelijke dienstverlening' spreekt ABN AMRO dan ook de verwachting uit dat het marktlandschap binnen de zakelijke dienstverlening er anders uit gaat zien: een kleinere groep van grote(re) spelers gaat de markt domineren.

De markt voor zakelijke dienstverlening laat voorzichtig herstel zien en is tegelijkertijd volop in beweging. Volgens ABN AMRO wordt die beweging aangedreven door een tweedeling binnen de sector: bedrijven die scoren, beschikken over een heldere waardepropositie; bedrijven die niet goed presteren leveren te weinig toegevoegde waarde.

Prijzen en marges onder druk
Han Mesters, sector banker Zakelijke dienstverlening bij ABN AMRO: "Afnemers zijn door de crisis kritischer geworden. Ze zijn daardoor behoudend om investeringen of uitgaven te doen. Als er wel geld wordt uitgegeven, verlangen ze 'value for money'. Dat zorgt ervoor dat prijzen en marges binnen de zakelijke dienstverlening flink onder druk staan. Dienstverleners moeten er daarom voor zorgen dat hun toegevoegde waarde intrinsiek aanwezig is en helder wordt uitgedragen. Bedrijven die hier niet in slagen, houden het hoofd niet boven water. Tegelijkertijd biedt dat sterke partijen de ultieme gelegenheid hun eigen concurrentiepositie te verstevigen. Consolideren kan in deze markt namelijk voor relatief weinig geld."

Specialisten en een flexibele operatie
Mesters ziet echter wel een potentiële dreiging: "Consolidatie leidt tot grotere bedrijven. Als die bedrijven hun flexibiliteit verliezen, ontstaat alsnog een probleem. Ik voorspel namelijk dat bedrijven met een heldere waardepropositie én een flexibele organisatie het onderscheid gaan maken." Binnen de zakelijke dienstverlening is steeds meer een trend waarneembaar van specialisten die op projectbasis worden ingehuurd. En dat veronderstelt dat de operatie hier flexibel op kan inspelen. Mesters: "De vaste kern van een bedrijf zal steeds kleiner worden, de flexibele schil steeds groter. En dat is een trend die niet meer verdwijnt. Want de jongere generaties Y (tot 35) en Z (tot 25) gaan voor eigen ondernemerschap en willen zich niet vast verbinden aan een bedrijf. Kortom: het bijeenbrengen van de juiste skills om de gewenste inhoudelijke kwaliteit te realiseren, wordt doorslaggevend voor het onderscheidend vermogen binnen de zakelijke dienstverlening."

Over ABN AMRO's Visie op Zakelijke dienstverlening ABN AMRO wil voor haar klanten partner in ondernemen zijn. Daarom deelt de bank graag haar interne kennis en visie over sectoren. Jaarlijks worden verschillende analyses en onderzoeken uitgegeven in diverse branches en sectoren, zoals transport en logistiek, zorg, industrie en de bouw. Het rapport 'Visie op Zakelijke dienstverlening' is onderdeel van 'Visie op Sectoren' waarin in totaal 9 sectoren en 75 branches worden belicht. Het rapport wordt voor het zesde jaar op rij gratis ter beschikking gesteld en is te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren. In Visie op Zakelijke dienstverlening wordt bijzondere aandacht besteed aan de volgende branches: accountantskantoren, adovacatenkantoren, assurantietussenpersonen, beveiliging- en opsporingsdiensten, deurwaarders en incassobureaus, economische adviesbureaus, marktonderzoeksbureaus, notariskantoren, schoonmaakbedrijven, uitvaartbranche en uitzendbureaus.

Noot voor de redactie,