Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 mei 2010

Kantorenmarkt, stop met het ontwikkelen van extra vierkante meters

ABN AMRO publiceert haar visie over ontwikkelingen en trends in de bouw en vastgoed

Het aantal banen in Nederland groeit niet meer en de markt voor zakelijke dienstverlening heeft zijn top bereikt. Kortom: de behoefte aan extra vierkante meters neemt af. Deze neerwaartse beweging zet volgens ABN AMRO door in 2010, maar ook op de lange termijn. In hun 'Visie op Bouw en Vastgoed' pleit de bank er daarom voor dat de utiliteitsbouw een andere weg inslaat: nieuwe ontwikkelingen moeten plaatsmaken voor vervanging en herbestemming.

In de utiliteitsbouw is sprake van sterke productie- en prijsdalingen door de ingestorte markt voor kantoren en winkelpanden. De toegenomen leegstand van bedrijfspanden - ongeveer 15% - zorgt voor een lage investeringsbereidheid bij projectontwikkelaars. Daarmee is duidelijk dat nieuwbouw binnen de kantorenmarkt overbodig is geworden. Toch zijn er kansen, want de behoefte aan een kwalitatieve omgeving neemt wel toe.

Creatieve herbestemming
Erik Steinmaier, sector banker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO: "Om de leegstand aan te pakken, moet de aandacht van ontwikkelaars uitgaan naar enerzijds het slopen en (effectief) vervangen van bestaande bouw en anderzijds het creatief zoeken naar herbestemmingen." Om deze beweging te kunnen maken, is het volgens ABN AMRO wel cruciaal dat de driehoek van overheid, beleggers en bankwezen in elkaars belang gaan optrekken.

Kwaliteit wordt beloond
Voor de overheid is een taak weggelegd om vervanging en herbestemming te faciliteren met aangepaste en flexibele regelgeving. Ook aanbestedingstrajecten zouden hierop moeten inspelen door creativiteit en kwaliteit te stimuleren en niet de laagste prijs. Voor ontwikkelaars geldt dat zij hun drift om meer meters neer te zetten moeten inperken. In plaats daarvan zou het goed zijn als zij hun creativiteit en innovatievermogen aanboren. Als hierop wordt ingezet, springt het bankwezen ook weer in de sector. Steinmaier: "Na jaren van stilte gaan wij in 2010 zelf ook weer activiteiten ontplooien als financier van vastgoed. Maar vanzelfsprekend zetten wij ons geld alleen in op kwalitatieve projecten die voorzien in een behoefte. Want alleen die kwaliteit wordt nog beloond, dat heeft de crisis wel duidelijk gemaakt."

Over ABN AMRO's Visie op Bouw en Vastgoed
ABN AMRO wil voor haar klanten partner in ondernemen zijn. Daarom deelt de bank graag haar interne kennis en visie over sectoren. Jaarlijks worden verschillende analyses en onderzoeken uitgegeven in diverse branches en sectoren, zoals transport en logistiek, zakelijke dienstverlening, industrie en de bouw. Het rapport 'Visie op Bouw en Vastgoed' is onderdeel van 'Visie op Sectoren' waarin in totaal 9 sectoren en 75 branches worden belicht. Het rapport wordt voor het zesde jaar op rij gratis ter beschikking gesteld en is te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren. In Visie op Bouw en Vastgoed wordt bijzondere aandacht besteed aan de volgende branches: architecten- en ingenieursbureaus, beleggers in onroerend goed, bouwmaterialenindustrie, burgerlijke en utiliteitsbouw, grond- weg- en wegenbouw, houtindustrie, installatiebedrijven, makelaars, projectontwikkeling en schilders en glaszetters.

Noot voor de redactie,