Gemeente Oirschot

Politie doet mee met âSamen Sterk in het Buitengebiedâ

Â

Â

Â

Wandelen of fietsen op de Oirschotse heide, in de Sonse Bossen of in de omgeving van het Joe Mann Theater in Best en genieten van de natuur? Dat willen we graag zo houden. Daarom werkt de politie in Best-Oirschot-Son en Breugel met andere toezichthoudende instanties in de regio Zuidoost-Brabant samen om te zorgen dat het platteland en de natuur veilig, schoon, mooi en waardevol blijven.

Â

Er gebeurt van alles in het buitengebied wat niet mag. Er wordt afval gedumpt, auto's en motoren crossen door het landschap, er wordt gestroopt. De natuur heeft hieronder te lijden en het crossen is storend voor mensen die willen genieten van het landschap.

Â

Samen Sterk

Het buitengebied van Zuidoost-Brabant valt onder verschillende toezichthoudende diensten en instanties: provincie, politie, gemeenten, waterschappen, Algemene Inspectiedienst (AID) en terreinbeheerders. Zij komen veel onregelmatigheden tegen, maar hadden geen bevoegdheden om buiten hun eigen werkveld op te treden. Ook was er geen centraal punt om misstanden te melden. De provincie en de handhavingspartners zijn daarom in 2009 gestart met het driejarige project âSamen Sterk in het Buitengebiedâ.

Â

Ogen en oren

De praktijk leert nu al dat het initiatief werkt. De handhavers en toezichthouders kijken over de eigen grenzen heen en zijn elkaars ogen en oren. Zo merken zij misstanden als stropen van dieren, hennepkwekerijen in het maïsveld, verbranden van afvalstoffen en andere milieuovertredingen eerder op. De politie heeft de afgelopen tijd al enkele malen gericht samengewerkt met de partners, onder meer bij de aanpak van het crossen in de natuurgebieden. Ook wordt geregeld gecontroleerd of veehouderijen wel gebruik maken van de verplichte zogeheten luchtwassers.

Â

Helpt u mee?

âSamen Sterkâ heeft een speciaal Handhavingsteam Buitengebied opgericht dat onder leiding van de Milieudienst van het SRE staat. Het team meldt zelf overtredingen, leidt meldingen door naar de juiste instantie en gaat op onderzoek uit. Dit team vormt de spil voor alle klachten in het buitengebied en werkt nauw samen met alle andere toezichthoudende instanties. Het werkveld is groot en daarom is ook de hulp van recreanten en natuurliefhebbers welkom. Iedereen die foute of verdachte zaken ziet in het buitengebied, kan bellen met het Handhavingsteam via 0900 - 996 54 32. Meer informatie vindt u op www.brabant.nl/samensterk.