Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Brief over

Moties Q-koorts

Geachte Voorzitter,

Met deze brief geven wij een reactie op twee moties die in het kader van Q-koorts door uw Kamer zijn aangenomen.
Eradicatie
Over de motie Ormel (TK 28 286, nr. 403) betreffende het opzetten van een Q-koorts eradicatieprogramma delen wij u het volgende mee. Zoals we al eerder aan u hebben laten weten, bestaat er voor Q-koorts geen nulrisico. De maatregelen zijn erop gericht om de volksgezondheidsrisico's van Q-koorts te beheersen en niet om Q-koorts uit te roeien. De reden hiervoor is dat de Q-koorts bacterie alom aanwezig is in het milieu en bij verschillende diersoorten en wereldwijd voorkomt.
In de motie wordt de vergelijking gemaakt met de Bovine Tuberculose bacterie. Deze vergelijking is echter niet één op één te maken, omdat deze bacterie andere kenmerken heeft dan de Q-koortsbacterie. Een belangrijk verschil is dat de Tuberculose bacterie niet langdurig in het milieu kan overleven. Een eradicatieprogramma om Nederland volledig vrij te maken van de Q-koorts bacterie is niet uitvoerbaar. Om die reden zullen we de motie niet conform dictum kunnen uitvoeren. Wel zullen we met de genomen en de te nemen maatregelen het risico voor de volksgezondheid trachten maximaal te reduceren. Vergoeding geruimde bokken
Over de motie-Ormel/Cramer (28 286, nr. 404) betreffende een vergoeding voor het ruimen van bokken die besmet zijn met de Q-koortsbacterie delen we u het volgende mee. In deze motie wordt de regering verzocht de vergoeding voor het ruimen van bokken uit te breiden naar bokken die na testen besmet blijken te zijn met de Q-koortsbacterie.

Een dergelijke vergoeding is een vorm van staatssteun en zal moeten voldoen aan de Europese staatssteunkaders. Deze kaders bieden slechts beperkt ruimte om een financiële vergoeding te geven, namelijk voor dieren die door een dierziekte zijn gestorven, voor dieren die geruimd worden of voor inkomensverliezen als gevolg van quarantaineverplichtingen en moeilijkheden bij herbevolking van een bedrijf. Voor een vergoeding voor bokken die na testen besmet blijken te zijn met Q-koorts en in leven blijven, bevatten de steunkaders geen aanknopingspunten. Gelet hierop zien wij geen ruimte om deze motie uit te voeren.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID,
WELZIJN EN SPORT,

dr. A. Klink