Gemeente Brummen


Informatiebijeenkomst 'Soerense en Beekbergse Poort'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 26-05-2010)

De provincie Gelderland organiseert op donderdag 27 mei een informatiebijeenkomst over de Soerense Poort en de Beekbergse Poort. Aan de orde komen onder andere de voortgang, particulier natuurbeheer en kavelruil.
De bijeenkomst is voor belangstellenden uit het gebied. Naast de provincie zijn ook de partners, zoals gemeenten Brummen, Voorst en Apeldoorn en Waterschap Veluwe aanwezig om informatie te verstrekken. Zo is de gemeente Brummen met een informatiestand aanwezig.

Programma
Bezoekers kunnen zich vanaf 16 uur persoonlijk laten informeren over onder andere de voortgang in de Soerense en Beekbergse Poort, particulier natuurbeheer en kavelruil. Om 20 uur geven de voorzitters van de twee stuurgroepen een presentatie over de voortgang van hun poort. Het Waterschap Veluwe presenteert de voortgang van het GGOR-proces en de provincie Gelderland licht het proces van het Natuurbeheerplan en de tervisielegging toe. Hierna is gelegenheid om vragen te stellen.

De locatie is zalencentrum Pijnappel, Hoofdweg 55 in Klarenbeek. Het programma ziet er alsvolgt uit:

- 16:00 - 20:00 uur: informele inloopmiddag
- 20:00 - 21:00 uur: presentaties

- 21:00 - 22:00 uur: gelegenheid om vragen te stellen.

Ecologische poorten
De Soerense en Beekbergse Poort zijn beide ecologische poorten langs de randen van de Veluwe. De Beekbergse Poort ligt ten zuiden van Apeldoorn tot aan de IJssel. Het gebied van de Soerense Poort ligt hier ten zuiden van en strekt tot Dieren. Beide gebieden kenmerken zich door overgangen van hoog naar laag, van droog naar nat, van dicht boslandschap naar open rivierlandschap, van zand naar klei. Juist die overgangen maken de poorten zo bijzonder.

Vitaal Gelderland
De uitvoering van de ecologische poorten is sinds 2007 onderdeel van het Provinciaal Meerjarenprogramma (PMJP) Vitaal Gelderland. De uitdaging is om beide poorten veilig te stellen als waardevol cultuurlandschap met veel ruimte voor natuur. Maar er zal ook ruimte blijven voor duurzame grondgebonden landbouw, cultuurhistorie en recreatie. De provincie Gelderland werkt hier samen met de belangrijkste partijen uit de streek aan, waaronder de gemeente Brummen. Zij zijn vertegenwoordigd in bijvoorbeeld een stuurgroep of een projectgroep.