Ingezonden persbericht



---






---





Persbericht

Wel eens een film uit Noord-Korea gezien? Hoogtepunten uit de Noord-Koreaanse filmindustrie op het grote doek tijdens de eerste NOORD-KOREAANSE FILMNACHT
Zaterdagavond 29 mei ­ Kriterion Roetersstraat 170, Amsterdam ­ www.kriterion.nl

Noord-Koreaanse films halen niet of nauwelijks de Nederlandse bioscoop. Kriterion is erin geslaagd om enkele Noord-Koreaanse genrefilms te bemachtigen die zaterdag 29 mei tijdens de eerste NOORD-KOREAANSE FILMNACHT op het grote doek vertoond zullen worden. In het café van Kriterion zijn bovendien de hele avond korte Noord-Koreaanse films te zien. De op bevel van filmfanaat Kim Jong-il gekidnapte Zuid-Koreaanse regisseur Shin Sang-ok maakte in Noord-Korea zeven films met Kim als producent waarvan Kriterion de twee belangrijkste vertoont:
HONG GIL DONG (1986), een kungfufilm die een Noord-Koreaanse versie van een klassiek Koreaans Robin Hood verhaal vertelt. HONG GIL DONG wordt ingeleid door Boudewijn Walraven, hoogleraar Koreaanse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden.
PULGASARI, het antwoord van Kim Jong-il op Godzilla over een monster dat zich voedt met bloed en ijzer. Volgens Jonathan Ross is de film een propagandametafoor voor ongeremd kapitalisme en de kracht van het collectief. De Japanse makers van de originele Godzilla zorgden voor de special effects. In OUR LIFELINE (2002) ontdekt een doodgewone Noord-Koreaan een Amerikaans- Japans complot en is hij een dubbelagent op het spoor. Tijdens de gehele avond zullen korte films te zien zijn in het café van Kriterion: een registratie van de Arirang Massaspelen, PYONGYANG BY NIGHT en de voorlichtingsfilm WEAPONS OF KOREA.
Programma
19:00 Aanvang met Noord-Koreaanse shorts in Café Kriterion 19:45 HONG GIL DONG (1986, KR, 108') ingeleid door Boudewijn Walraven 22:00 PULGASARI (1985, KR, 95')
00:00 OUR LIFELINE (2002, KR, 140')




Het in het persbericht gebruikte beeldmateriaal betreft de volgende films: Pagina 1 v.l.n.r.: PYONGYANG BY NIGHT,WEAPONS OF KOREA, ARIRANG GAMES??,OUR LIFELINE
Pagina 2 v.l.n.r.: HONG GIL DONG,PULGASARI
Algemene informatie
Datum: Zaterdag 29 mei 2010
Tijd: Aanvang 19.00u
Kaartverkoop: 5 per film, 10 voor de hele avond
Reserveren: T020 623 1708
Meer informatie op: www.kriterion.nl
Noot voor redactie (