CNV Onderwijs

2 juni 2010

Cao-onderhandelingen hbo van start

Categorie: cao hoger onderwijs

De huidige CAO HBO 2007-2010 loopt op 31 juli 2010 af. De onderhandelingen over een nieuwe CAO HBO 2010+ starten in een periode waarin de economische omstandigheden moeilijk zijn en de zekerheid van de hbo-instellingen gering. De verkiezingen komen eraan en onlangs zijn door het kabinet de heroverwegingsstukken naar buiten gebracht waarin bezuinigingen op de collectieve sector zijn uitgewerkt. Nu geven de meeste politieke partijen aan niet te willen bezuinigen op het onderwijs, maar het is maar de vraag wat er in formatietijden zal gebeuren.

CNV Onderwijs denkt dat het van belang is om zekerheid te garanderen de komende tijd. Die zekerheid en wellicht ook rust kan inhouden dat we nu een afspraak maken om de cao te verlengen, zonder al te veel afspraken, maar wel met onderzoeksvragen om die de komende tijd uit te werken.

Salarisontwikkeling: In de lopende cao is voor 2010 nog een loonsverhoging afgesproken. Dit houdt in dat u op 1 juli een loonsverhoging krijgt van 2,4%. De HBO-raad wilde deze verhoging ter discussie stellen, maar lijkt van dat standpunt terug te komen. Immers dit was een loonstijging in een langjarige cao, waarbij de stijging hoog was, maar de verhoging laat in de cao-periode was afgesproken. Omdat in de hbo-sector wellicht in 2010 de hoogste loonstijging van de hele collectieve sector wordt gerealiseerd, is het onwaarschijnlijk dat later in het jaar nog een loonsverhoging plaatsvindt. CNV Onderwijs heeft voor 2010 als inzet dat de loonstijging de inflatie moet volgen. Dat lijkt voor het hbo gerealiseerd te worden. Als er een cao wordt afgesproken voor een langere tijd, moet dat ook in 2011 het geval zijn.

Toekomst van de arbeidsrelaties: De komende tijd zullen veel collega´s met pensioen gaan. De arbeidsmarkt zal krapper worden en het zal moeilijk worden nieuwe mensen te vinden om les te geven in het hbo. Daarom wil de werkgever afspraken maken over de toekomst van de arbeidsrelaties, de contractvormen, de arbeidsmarkt en het aantrekkelijk werkgeverschap. CNV Onderwijs wil dit gesprek niet uit de weg gaan, maar het vergt langere tijd om hier onderzoek naar te doen.

Levensfasebewust personeelsbeleid: De werkgever wil de komende tijd afspraken maken over de seniorenregeling (SOP) en andere verlof- en ontziemaatregelen. Tevens wil de werkgever spreken over bovenwettelijke sociale zekerheid. Ook dit zal enige tijd vergen. Hierbij kan gedacht worden aan hoe de bonden en de werkgever bij de vorige cao-afspraken hadden gemaakt, maar die uiteindelijk toen niet gerealiseerd konden worden. Voor CNV Onderwijs geldt dat we graag willen investeren in mensen en dat werkgarantie gaat boven inkomensgarantie.

Arbeidsbeleving en werkdruk: Voor CNV Onderwijs is plezier in werk een belangrijk uitgangspunt. Arbeidsbelevingsonderzoeken geven daar een beeld van. CNV Onderwijs wil dat dergelijke onderzoeken vergelijkbare gegevens voor de instellingen en op sectorniveau opleveren. Tevens is het van belang om werkdruk weer een belangrijke plaats te geven. CNV Onderwijs wil verder kijken of er afspraken zijn te maken voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, over verdere inzet op persoonlijke ontwikkeling en om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het aantal jongehandicapten, de zogenaamde Wajongeren.

Professionele ruimte: In het convenant LeerKracht van Nederland is door CNV Onderwijs en de andere bonden, de werkgevers en de overheid afgesproken meer aandacht te geven aan het beroep van de leraar en de carrièremogelijkheden die daarbij horen. In de hbo-sector is daarvoor een discussie op gang gekomen over de professionele ruimte. Na deze discussies in het veld hebben werkgevers en vakbonden en in een gezamenlijk overleg op 21 mei een begin van een afspraak gemaakt, die wellicht in de cao kan worden vastgelegd. Voor CNV Onderwijs een belangrijk onderwerp en als u mee wilt denken, kunt u dat aangeven in het bijgaande antwoordformulier.

Vervolg: Op 14 juni hopen CNV Onderwijs en de andere bonden met de HBO-raad verder te spreken over de nieuwe of verlengde cao. We zouden het op prijs stellen als u bijgaand reactieformulier invult. Natuurlijk houden we u op de hoogte van het vervolg van het gesprek!

EUR 500 voor scholing! Tenslotte wil ik u nog wijzen op een mooie mogelijkheid om EUR 500 voor persoonlijke scholing aan te vragen, die gerealiseerd is door inzet van CNV Onderwijs i.s.m. de HBO-raad en ander bonden. Om het belang van scholing en het `Persoonlijke ontwikkelingsplan (Pop)' opnieuw onder de aandacht te brengen van het HBO-personeel, is door Zestor -het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds HBO- een stimuleringsregeling gelanceerd. "Bloei op met 500 POP". Elke werknemer in het HBO kan nu een bijdrage van maximaal EUR 500 aanvragen voor een activiteit uit zijn Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Het moet dan wel gaan om een activiteit die nog niet gestart is. Een tweede vereiste is dat de medewerker een arbeidsovereenkomst van minimaal 0,2 fte heeft met een hogeschool die is aangesloten bij de HBO-raad. Via de website www.500pop.nl kan elke medewerker die aan de voorwaarden voldoet een aanvraag indienen. Let op: het budget is per instelling beperkt!

Informatie: CNV Onderwijs probeert de leden zo goed mogelijk te informeren. Wilt u uw collega's ook informeren? Verspreid dan dit bericht ook onder uw collega's. Wellicht is het een mooie gelegenheid om hen te informeren over het werk van de bond en hen ook lid te maken of een informatiepakket toe te laten zenden. Immers hoe meer leden, hoe sterker we staan.