Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Baarsjes

Limburg Stirumplein

---

De metamorfose van De Baarsjes

27 mei 2010

Persbericht

Uitgeverij Bas Lubberhuizen brengt het boek 'De metamorfose van De Baarsjes' uit, geschreven door Luit Tabak met foto's van Bart Sorgedrager. Op woensdag 2 juni is de boekpresentatie en reikt Eberhard van der Laan, voormalig bewoner van De Baarsjes en oud-minister van Wonen, Wijken en Integratie het eerste exemplaar uit aan een buurtbewoner die een sleutelrol had in de metamorfose van De Baarsjes.

Esther Agricola

Esther Agricola, directeur bureau Monumentenzorg, licht daarna de metamorfose met beeldmateriaal toe. De boekpresentatie begint om 17.00 uur in de Jeruzalemkerk, Jan Maijenplein 14 in Amsterdam. Het boek kwam tot stand na een opdracht van Stadsdeel De Baarsjes voor een onafhankelijk journalistiek portret. Het is een boek voor iedereen met hart voor De Baarsjes, liefhebbers van Amsterdam, architectuur en stedelijke vernieuwing.

Het boek

De metamorfose van De Baarsjes vertelt hoe een van de bijzonderste wijken van Amsterdam aan de slopershamer werd onttrokken. De afgelopen kwarteeuw zijn in De Baarsjes meer dan 1400 adressen als monument aangewezen. Het is een van de snelst opkomende wijken van de stad, die vooral bij jongeren erg in trek is.

Tot stand komen arbeiderswoningen

Aanvankelijk had het boek alleen die herstelperiode tot onderwerp, maar de ontstaansgeschiedenis bleek te spannend om te negeren. Op basis van Plan West kwamen in het hart van De Baarsjes tussen 1922 en 1927 liefst 6000 arbeiderswoningen tot stand.

Hechte samenwerking

Dankzij een hechte samenwerking tussen beroemde architecten als Hendrik Berlage en bevlogen stadsbestuurders als Floor Wibaut verrees een arbeidersbuurt met monumentale allure. Alleen in Plan West was de inbreng van vrijwel alle vooraanstaande Amsterdamse Schoolarchitecten zo strak geregisseerd dat je van een gesamtkunstwerk kunt spreken. Om de huren betaalbaar te houden verzon een projectontwikkelaar revolutionaire staaltjes prefab systeembouw.

Opmerkelijk genoeg stierf deze unieke vorm van samenwerking tussen overheid en ondernemers na Plan West een stille dood, om pas na ruim een halve eeuw weer tot leven te worden gewekt. Kort na oplevering legde de overheid het particulier initiatief in de stedebouw aan strakke banden. Toen in de tweede helft van de jaren tachtig het herstel van De Baarsjes van start ging, begon de overheid die teugels juist weer te laten vieren. Intussen was het woningbestand in De Baarsjes in verval geraakt. De bevolkingssamenstelling was zo eenzijdig dat gettovorming dreigde, en bovendien was de wijk bijna vijftien jaar lang uitvalsbasis voor georganiseerde criminaliteit en drugshandel.

De metamorfose

De metamorfose van De Baarsjes beschrijft de horten en stoten waarmee de overheid de samenwerking met maatschappelijke partijen weer opnieuw op gang kreeg.

Luit Tabak

Luit Tabak is sociaal-psycholoog en journalist. In Steden in verandering uit 2007 beschreef ze met enkele medeauteurs een paar belangrijke publiekprivate samenwerkingsprojecten uit de jaren negentig, waaronder de Kop van Zuid in Rotterdam. Dit voorwerk opende haar ogen voor de opmerkelijke ontstaansgeschiedenis van Plan West. Bart Sorgedrager is documentair fotograaf en maakte vele stadsreportages.

Zie ook

Evenementenagenda

---