Ingezonden persbericht
Mooie cadeaus voor jarige stad
Utrecht viert Stadsdag op 2 juni
Op woensdag 2 juni viert de stad Utrecht zijn verjaardag. Op die datum kreeg de stad in het jaar 1122 namelijk zijn Stadsrechten bevestigd door keizer Hendrik V. Bewoners van Utrecht maakten vanaf toen, dus precies 888 jaar geleden, deel uit van een hechte economische, politieke en maatschappelijke gemeenschap. Ook dit jaar doen diverse organisaties mee om er op 2 juni een feest van te maken. Zij hebben alle bijzondere cadeautjes die de jarige stad die dag in ontvangst mag nemen. Zo openen burgemeester Wolfsen en wethouder Den Besten in Het Utrechts Archief de kindertentoonstelling Utrecht, met recht een kinderstad! Kinderen maakten hiervoor eigentijdse stadszegels, die allemaal in de expositie zijn te zien, rondom de eeuwenoude oorkonden uit 1122. Bij de opening wordt ook wordt het mooiste stadszegel bekendgemaakt. Kinderen die met de Stadsproef hebben laten zien dat ze Utrecht-proof zijn, ontvangen hun bewijs dat ze Burger van Utrecht zijn. Ook grote Utrechters gingen aan de slag met het stadszegel, resulterend in de onthulling van de bronzen plaquette van het Stadszegel op de Vismarkt, in de nabijheid van het voormalige Paleis Lofen waar het stadsrecht in 1122 door de keizer werd bezegeld. De lang gekoesterde wens dat iedereen zijn weg kan vinden in de prachtige binnenstad gaat die dag in vervulling met de presentatie van de nieuwe bewegwijzering op het Domplein. Ook een preview van de ondergrondse schatkamer op het Domplein is een primeur. En lekkerbekken kunnen bij Museum CatharijneConvent picknicken op het Pandhof. Voor het volledige programma: www.stadsdagutrecht.nl.
De Stadsdag Utrecht werd in 2009 geïnitieerd door Het Utrechts Archief, het Museum Catharijne Convent en Pontifex. Het idee om de stadsverjaardag te laten uitgroeien tot een jaarlijkse festiviteit werd omarmd door de gemeenteraad. Dit leidde tot de eerste editie die op 2 juni 2009 werd gevierd.
De Stadsdag Utrecht wordt financieel gesteund door alle medewerkende instellingen (grotendeels uit eigen jaar budgetten) en de Gemeente Utrecht.
Oorkonde uit 1122, met de stadsrechten bezegeld door keizers Hendrik V
Het Utrechts Archief
Aan de Stadsdag Utrecht 2010 werken mee:
Het Utrechts Archief
PontiFex
Museum Speelklok tot Pierement
Museum Catharijne Convent
Centraal Museum
RonDom
Dichtersgilde
Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken
Utrechts Klokkenluiders Gilde
Gemeente Utrecht
Tumult / Kosmopolis
Universiteit Utrecht
Stichting Domplein 2013
Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht
Arie Abbenes, stadsbeiaardier
Johannes Leertouwer, Dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht
Spranq
Tinker Imagineers
Programma
Het Utrechts Archief
10.00 - opening Tentoonstelling Utrecht - met recht een kinderstad!
En bekendmaking winnende stadszegel en uitreiking insignes aan jonge 'burgers van Utrecht'
Onder deze titel laten Utrechtse kinderen hun zelfgemaakte stadszegels aan Utrecht zien. Alle inzendingen van de wedstrijd Maak het mooiste stadszegel, krijgen een plaats in deze expositie, die de echte oude oorkonden uit 1122 in een eigentijdse context plaatsen. De tentoonstelling loopt van 2 t/m 12 juni in Het Utrechts Archief. Op de Stadsdag 2 juni wordt de tentoonstelling officieel door de burgemeester geopend. Dan ook wordt de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt.
2 juni, 10.00 opening, waarna op Stadsdag geopend tot 22.00 uur
3 t/m 12 juni, di t/m za, 10:00 - 17:00, zondag 6 juni 13.00 - 17.00 uur
Hamburgerstraat 28
Toegang vrij
Meer informatie: http://www.hetutrechtsarchief.nl/actueel/nieuws/stadsdag2010
Ben jij Utrecht-proof?
Voor kinderen 9 -12 jaar (basisonderwijs groep 7/8)
Het Utrechts Archief vindt dat alle kinderen tussen 9 en 12 jaar de leeftijd bereiken om als jonge stadsgenoten écht serieus genomen te worden. We nodigen je dan ook uit om op feestelijke wijze echte 'Burger van Utrecht' te worden. Want wanneer word je dat? Of gaat dat vanzelf als je in Utrecht geboren bent, of opgroeit?
Nee, dat gaat niet zomaar. Je moet je eigen stad dan wel een beetje kennen. Wat weet jij over Utrecht en zijn geschiedenis? Check met de Stadsproef of je Utrecht-proof bent en verdien je bewijs als Burger van Utrecht.
Meer informatie: http://www.hetutrechtsarchief.nl/actueel/nieuws/stadsdag2010/stadsproef
Replica Stadszegel
11.30 - Onthulling replica stadszegel
Op de Vismarkt onthullen burgemeester Wolfsen en Klaas Kos van de Werkgroep Directe Voorzieningen de replica van de stadszegel in brons in de bestrating is gelegd. Pal hierachter heeft vroeger het paleis Lofen gestaan. Hier werden de twee perkamenten oorkonden met de stadsrechten van Utrecht bezegeld door keizer Hendrik V. Het Stadszegel toont de stadsmuur, daarachter een tweede ommuring met twee kerktorens en daarbinnen een derde ommuring, met daarachter een hoge toren met kantelen. Het is een symbolische weergave van de situatie na 1122: de met wallen en muren omgeven nieuwe stad, met daarin de oude, vroegmiddeleeuwse burcht met kerken en als laatste bastion het bisschoppelijk paleis met de bisschopstoren.
Het plaatsen van de plaquette is een initiatief van de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, in samenwerking met Het Utrechts Archief.
2 juni, 11:30 officiële onthulling door de burgemeester Wolfsen
Vismarkt
Dichtersgilde
11.00 - Willem Barnard - 90 jaar
Het Utrechts Dichtersgilde brengt een eerbewijs aan de oudste en grootste van de levende Utrechtse dichters. Als Guillaume van der Graft creëerde Willem Barnard (en nog steeds) een spoor van innemende literaire publicaties. Hij hoopt dit jaar 90 te worden.
2 juni 11:00 -12:00
Michaelskapel, Domtoren
Toegang vrij
Concert op het Domcarillion
12.00 - Verjaardagsconcert door Stadsbeiaardier Arie Abbenes
Stadsbeiaardier Arie Abbenes zal een verjaardagsconcert geven op het Domcarillion. Hij zal onder andere het stuk 'Ode aan Utrecht' van Kyteman spelen.
2 juni, 12:00 - 13:00
Schatkamer Domplein
13.00 - Preview Schatkamer 1
Op zaterdag 3 juli opent Schatkamer I, het eerste ondergrondse publiekscentrum van Initiatief Domplein. In de Middeleeuwse kelders van het Utrechts Centrum voor de Kunsten komt 2000 jaar verborgen geschiedenis van het Domplein tot leven. Op de Stadsdag kunt u alvast een voorproefje krijgen. Een gids vertelt u de spannende verhalen van het Domplein en neemt u mee naar de kelders, waar nog delen van de Romeinse muur te zien zijn. Opgeven bij info@domplein2013.nl.
2 juni, rondleidingen zijn om 13 u, 14.30 en 16u
Starten voor de deur van Domplein 24
Toegang vrij voor de winnaars van de prijsvraag. Vol=Vol
Trajectum Lumenspel
13.30 - 14.00 Cultuur, Politiek en economie: Utrechts samenspel
In 1122 vochten op het Domplein de mannen van bisschop Godebald tegen de hovelingen van Keizer Hendrik V en Utrechtse burgers. Het resulteerde in de bezegeling van ons Stadsrecht. Nu, 888 jaar later gaan Utrechters opnieuw de strijd aan, dit keer op speelse wijze. Drie teams (cultuur, politiek en economie) laten zien wie het meeste weet over de stad. Zijn zij Utrecht-proof? Utrechtse kinderen gingen hen al voor met de Stadsproef.
2 juni, 13:30
Domplein
Toegang vrij
Lancering nieuwe voetgangersbewegwijzering
De compacte binnenstad van Utrecht heeft voor bezoekers veel te bieden. Maar hoe vindt de bezoeker in de kronkelige straten, pleinen, grachten en hofjes snel en efficiënt zijn weg in deze binnenstad? Vanaf juni wijzen nieuwe ANWB-wegwijzers de bezoeker de weg door de binnenstad van Utrecht. De wegwijzers zijn herkenbaar aan een ontwerp van Dick Bruna boven op de mast met de naam 'Utrecht Stad van mijn Hart'. De 3-D vertaling van dit ontwerp is gemaakt door gamebedrijf Monobanda, winnaar van de gouden impuls.
Op 2 juni vindt de lancering van het nieuwe systeem plaats in het bijzijn van Dick Bruna en wethouder de Rijk (nog onder voorbehoud). Het nieuwe systeem wijst de bezoeker de weg door middel van wegwijzers aan de masten en wordt ondersteund door stadsplattegronden op cruciale plekken in de binnenstad. In het oude systeem werd de bezoeker via een thematische route naar de plek van zijn bestemming geleidt. Uitgangspunt bij het nieuwe systeem is dat de bezoeker via de kortste weg van A naar B kan lopen en daarbij langs de mooie plekken van de binnenstad komt.
Met deze nieuwe bewegwijzering vergroot Utrecht de gastvrijheid van de stad voor de bezoeker. In het licht van de kandidatuur voor de culturele hoofdstad van Europa en de Vrede van Utrecht is, door gebruik te maken van internationale iconen, het systeem ook gericht op de internationale bezoekers aan de stad.
2 juni, 15:30
Domplein
Toegang vrij
Domkerk
14.00 - Aanbieding van het kinderboek Een nacht in de Domkerk
De aanbieding van het kinderboek Een nacht in de Domkerk vindt plaats op de Stadsdag. In de Domkerk leest Hieke van der Werff voor uit het boek, vertelt over het ontstaan en kunnen kinderen vragen stellen.
2 juni, 14:00
Domkerk
Toegang vrij
Rondleiding langs geheime plekken van de Domkerk
Als bijzonderheid is er voor maximaal veertig kinderen een tocht langs de geheime plekken van de Domkerk. Onder leiding van de koster worden geheime trappen gebruikt, afgelegen kamertjes bezocht, en kan met even achter het orgel kruipen. Dit alles duurt tot ongeveer kwart over drie.
2 juni: aansluitend op de aanbieding van het boek
Domkerk
Toegang vrij
Aanmelden voor de rondleiding kan via: contact@stichtingdeplantage.nl Vol=Vol
Museum Catharijneconvent
Hele dag - Gratis naar Museum Catharijneconvent
Op woensdag 2 juni - de Utrechtse Stadsdag- kunt u de gehele dag gratis naar Museum Catharijneconvent. Ook zijn er die dag extra activiteiten.
2 juni, 10:00 - 17:00
Lange Nieuwstraat 38
Toegang vrij
Voor meer informatie: www.catharijneconvent.nl
Let op: niet alle zalen zijn die dag geopend i.v.m. werkzaamheden aan de klimaatinstallatie.
14.30 - Picknick op de pandhof
Zin in een rondleiding op een bijzondere locatie? Tijdens de Utrechtse Stadsdag op 2 juni krijgt u in de sfeervolle pandhof van Museum Catharijneconvent een inhoudelijke picknick aangeboden. Geniet van de combinatie van lekkere hapjes én uitleg over het middeleeuwse klooster waar het museum in gehuisvest is. Wat heeft zich op deze plek allemaal afgespeeld in honderden jaren Utrechtse geschiedenis? Doe mee met deze bijzondere beleving van klooster tot museum in hartje Museumkwartier. N.b. bij regen vindt de rondleiding in het museum plaats.
2 juni van 14.30-15.15
Deelname gratis.
Bij voorkeur reserveren via info@catharijneconvent.nl / T 030-231 38 35.
Aansluiten op de dag zelf ook mogelijk. Vol=vol.
14.30 - Kinderworkshop 'Kunst in het donker'
Kinderen mogen tijdens de Utrechtse Stadsdag iets wat normaal niet mag in een museum: met hun handen aan een echt kunstwerk zitten. Wat het extra spannend maakt. dit gebeurt met een blinddoek om! Wel goed voelen hoor, want daarna ga je zelf aan de slag om het kunstwerk na te maken. Na afloop kun je jouw kunstwerk natuurlijk mee naar huis nemen..
2 juni van 14.30-15.30
Voor kinderen van 6-12 jaar, deelname gratis.
Bij voorkeur reserveren via info@catharijneconvent.nl / T 030-231 38 35.
Aansluiten op de dag zelf ook mogelijk. Vol=vol.
Restauratieatelier / Flora's Hof / Museum van Speelklok tot Pierement
Hele dag - Orgelmuziek
We vieren de verjaardag van Utrecht met muziek! Op 2 juni weerklinken op het Domplein de vrolijke klanken van een groot straatorgel uit de collectie zelfspelende muziekinstrumenten van het museum. Ook de Ode aan Utrecht van Kyteman staat op het repertoire.
2 juni, 10:00 - 16:00
Domplein
Hele dag - Gratis entree Restauratieatelier
Kom achter de geheimen van het Museum van Speelklok tot Pierement in het Restauratieatelier!
Het museum is wereldberoemd om haar vakmanschap en werkt samen met musea als de Verboden Stad in Beijing, China en het Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland. In het atelier kan een ieder de deskundige restauratoren aan het werk zien, bezig met restauratie en onderhoud van collectiestukken. Momenteel wordt een aantal keizerlijke klokken uit de Verboden Stad gerestaureerd die van 16 oktober 2010 t/m 28 februari 2011 onderdeel zullen uitmaken van een grote multimediale tentoonstelling 'SingSong, Schatten uit de Verboden Stad'.
2 juni, 10:00 - 16:00
Flora's Hof, toegankelijk via de Servetstraat 3-7 of het Domplein
Toegang vrij
Voor meer informatie: www.museumspeelklok.nl
Centraal Museum
Hele dag 2-6 juni - Gratis entree Utrechters dromen van Rome
Utrechters dromen van Rome toont hoe de Utrechtse Oude Meesters al vanaf de 16de eeuw werden geïnspireerd door hun Italiaanse collegaŽs. Op hun beurt vormden zij een inspiratiebron voor de 17de-eeuwse Hollandse Meesters als Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals. Voordat de typische Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw in steden als Amsterdam en Haarlem tot bloei kwam, was Utrecht namelijk hét schilderkunstig centrum van de Noordelijke Nederlanden. Kunstenaars die daarin een belangrijke rol spelen zijn onder anderen; Jan van Scorel, de Utrechtse Caravaggisten, Abraham Bloemaert allen Utrechts.
2 t/m 6 juni, 10:00 - 17:00
Agnietenstraat 3
Toegang vrij
Voor meer informatie: www.centraalmuseum.nl
14.00 - 2-6 juni - Gratis rondleiding door Utrechters dromen van Rome
Het Centraal Museum beheert de belangrijkste en meest complete verzameling Utrechtse Oude Meesters ter wereld. Dat de Utrechtse schilderkunst haar gelijke niet kent, wordt duidelijk tijdens een wandeling door acht geheel vernieuwde zalen met topstukken uit de collectie van het Centraal Museum.
2 t/m 6 juni, elke dag van 14:00 - 15:00
Agnietenstraat 3
Toegang vrij
Reserveren: dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 13 uur via 030-2362 393 of via rondleidingen@centraalmuseum.nl
Voor meer informatie: www.centraalmuseum.nl
RonDom
Doorlopend vanaf 11.00 - Rondleiding Domtoren
Op de Stadsdag hebben alle kinderen t/m 12 jaar gratis entree voor de reguliere rondleidingen. En op de verjaardag van Utrecht behoeven ook alle mannen en vrouwen die een naam dragen die afgeleid is van de naam van de Duitse Keizer Hendrik V die Utrecht in 1122 stadsrechten heeft verleend, die dag niet te betalen. Dus alle Hendriks & Hendrika's, Heinrichs & Heintjes, Henricussen & Henrica's, Henri's en Henriëttes, Harry's & Harriets etc. etc. van harte welkom op de hoogste middeleeuwse toren van Nederland!
2 juni, gedurende de reguliere rondleidingen van 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur.
Domtoren
Toegang vrij voor kinderen t/m 12 jaar en naam genoten van de Duitse Keizer Hendrik V
Reserveren is noodzakelijk dit kan in de VVV-winkel, Domplein 9-10 of via telefoonnummer 030-2360010
Utrechts Klokkenluiders Gilde
18.45 - Stadsluiding
Om 18:45 uur zullen de luiders van het Utrechts Klokkenluiders Gilde een fraaie stadsluiding verzorgen met de klokken van de Domtoren. Vanaf het Domplein zijn de ruim 500 jaar oude klokken het mooist te horen. In ieder geval luidt de Martinus mee. Deze klok is genoemd naar de Stadspatroon Sint Maarten en luidt altijd mee als er bijzondere momenten in de stedelijke geschiedenis zijn. Stadsdag 2010 is zo'n bijzonder moment.
2 juni, 18:45
Domtoren/Domplein
Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken
19.00 - Vesper in de Domkerk
De Utrechtse kerken organiseren op de Stadsdag 2010 een vesper in de Domkerk. Een vesper is een kort meditatief moment dat volgens een oecumenische traditie vorm krijgt
De vesper duurt maximaal 45 minuten en wordt geleid door ds. Netty Dorland-De Jong, predikant van de Domkerk. In de keuze van liederen, teksten en gebeden zal het thema "de stad als veilige haven" doorklinken. Iedereen is van harte welkom!
2 juni, 19:00
Domkerk
Toegang vrij
Concert Johannes Leertouwer
20.00 - Johannes Leertouwer speelt vioolsonates van Biber, Pisendel en Bach
Johannes Leertouwer, dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht, speelt vioolsonates van Biber, Pisendel en Bach. Hij licht de stukken zelf graag voor u toe. Het is zeker een leuke opstap naar de prachtige wereld van de oude muziek!
2 juni, 20:00
Michaelskapel, Domtoren
Toegang Vrij
Het Utrechts Archief - Lezing Oude Nederlandse stadsrechten
20.00 uur Over Utrecht en zijn stadsrechten, lezing door Joost Cox
Utrecht kreeg in 1122 stadsrechten. Wat betekenden deze voorrechten voor Utrecht ? En hoe is dit te zien in het perspectief van andere steden in die tijd? Bestuurswetenschapper Joost Cox deed uitvoerig onderzoek naar stadsrechten in Nederland en de betekenis hiervan de ontwikkeling van steden en hun bewoners. In deze lezing gaat hij in op de specifieke situatie in Utrecht.
2 juni, 20:00
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
Toegang vrij
Tumult / Kosmpolis
20.30 Slotdebat De verborgen Stad
In januari 2010 startten debatcentrum Tumult, Kosmopolis Utrecht en de Vrede van Utrecht met de tweede reeks van De Verborgen Stad. De beeldvorming in en over Ondiep en Zuilen werd besproken, het dichterlijk wonen in Dichterswijk en Parkhaven, de jeugdigheid van Lunetten en de rol van cultuur in Utrecht Oost. Op 2 juni, de dag dat Utrecht 888 jaar stadsrechten viert, is het moment gekomen om de balans van deze vier wijkgesprekken op te maken. Waarin verschillen de wijken van elkaar en op welke manier komen zij overeen? De voorheen verborgen verhalen van bewoners vinden dit keer een podium in het prachtige Academiegebouw van de Universiteit Utrecht in de binnenstad om zo gezamenlijk de hoofdvraag van de reeks te beantwoorden: Hoe staat het met het wij(k)gevoel in Utrecht?
2 juni, 20:30
Academiegebouw, Senaatszaal
Domplein 29
Toegang vrij
Trajectum Lumen
22.00 uur Route Trajectum Lumen lopen onderleiding van een gids
Trajectum Lumen is een ontdekkingstocht in het duister langs artistiek uitgelichte locaties in de bijzondere Utrechtse binnenstad. In de late avond van de stadsdag kunt u onderleiding van gids Kees van der Lagemaat een wandeling maken langs de lichtkunstroute.
2 juni, 22:00
Locatie volgt na aanmelding
Toegang vrij
Aanmelden noodzakelijk via: info@trajectumlumen.com
Voor meer informatie: http://www.trajectumlumen.nl/?p=nl