IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Woensdag 2 juni 2010
Nederland 2

23.00 - 23. 58 uur:

IKON DOC: VASTBERADEN STRIJDERS
Portret van de brede beweging tegen apartheid

Het WK Voetbal is voor de Zuid-Afrikanen een internationale erkenning voor het feit dat er geen apartheid meer heerst. Dat de apartheid is afgeschaft, is mede te danken aan de internationale solidariteit met de apartheidsstrijd in het verleden. In de jaren zeventig en tachtig waren er in Nederland honderden groepen actief in de strijd tegen apartheid. Het racistische systeem dat het samenleven tussen zwart en blank moest reguleren, werd in minder dan dertig jaar tijd onderuit gehaald. De economische boycot van Shell, de massademonstraties en de politieke lobby hebben daar zeker toe bijgedragen. Waarom was de anti-apartheidsbeweging in Nederland zo succesvol?

Deze documentaire volgt een aantal activisten van toen, onder wie Cor Groenendijk van de kerkelijke werkgroep Kairos, Sietse Bosgra van het Komitee Zuidelijk Afrika, zijn vrouw Trineke Weijdema en Conny Braam van de Anti Apartheidsbeweging Nederland. Hoe heeft het actievoeren hun leven beïnvloed of zelfs bepaald?

En hoe zijn ze verder gegaan? Hoe ervaren ze de huidige tijdgeest ? Is er ruimte voor nieuwe linkse bewegingen? Zijn hun eigen kinderen even idealistisch en zetten zij zich op hun beurt in voor een andere, meer rechtvaardige wereld? Zijn er lessen te leren voor de internationale omgang met het Israëlisch-Palestijns conflict, waar met name Sietse Bosgra en Cor Groenendijk, beiden dik in de zeventig, zich onvermoeibaar voor inzetten?

De film besteed ook aandacht aan de tegenstanders van toen. Hoe hanteert een groot bedrijf als Shell anno 2010 zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid? Sinds de acties tegen de apartheid heeft Shell een uitgebreide ethische code. En bij het internationale bedrijfsleven groeit het besef dat het zijn invloed kan aanwenden in de handel met onethische regimes.

Een film over aanvankelijk naïeve, maar altijd vastberaden strijders, wijs geworden na hun confrontatie met richtingenstrijd, angst en verraad. Een film over de lessen van activisme, maar ook over hoop voor de toekomst in een snel veranderend tijdsgewricht.

Regie: Marijke Vreeburg, Research: Els van Driel, Eindredactie: Margje de Koning